IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Значително поскъпване на нехранителните стоки отчитат в Русия

През януари цените са се повишили с 11,2% на годишна база, което е най-резкият ръст за последните 15 години

11:20 | 04.03.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Значително поскъпване на нехранителните стоки отчитат в Русия

Значително увеличение на цените на нехранителните продукти има в Русия, сочат данните на Министерството на икономическото развитие на страната, пише руската информационна агенция ТАСС.

Според анализите на ведомството на годишна база цените се увеличават с 11,2%. Това е най-резкият ръст за последните 15 години. Спрямо декември ръстът е в рамките на 3,2%.

Причините за този ръст са увеличеното търсене на стоките, както и обезценката на руската национална валута.

Данните на министерството показват, че ръстът на цените на стоки като леки автомобили, обувки, дрехи и козметика е в рамките на 1,5-5 пъти спрямо данните за декември. Други стоки обаче забавят увеличението на цените – през декември цената на телевизорите например се е повишила с 14%, докато през януари ръстът е от 3,6 на сто.

На фона на девалвацията на руската рубла и състоянието на международните пазари в Русия се отбелязва и ръст на цените на хранителните продукти, припомня още ТАСС, позовавайки се на доклад на Министерството на социално-икономическото развитие на Русия от януари. Сред продуктите, които поскъпват с резки темпове, е захарта, чиято цена през януари се е повишила с почти 20% на месечна база.

Припомняме, че вчера търговците на дребно в Русия се съгласиха да замразят цените на 20 социално значими хранителни продукта за срок от два месеца. Споразумението е било постигнато след първото заседание на антикризисната комисия, която е под ръководството на вицепремиера Игор Шувалов и то предвижда цените на тези стоки да не се повишават, като при необходимост ще могат да бъдат намалявани.

Всеки търговец от Асоциацията на компаниите в търговията на дребно в Русия ще избере свой списък с продукти, чиито цени да не променя в следващите месеци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
и както разбрахме миналия път от "поскъпването на хранителните стоки" май са дошли след 48% поскъпване на наще цени в Бълхарията .... та са и тея съшата раота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
за кой Титаник за кой не, ама май запада ше е първия Титаник па после другите без дългове .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Българофил
преди 9 години
При 1.74лв за $ и нашето положение не е много розово ако приемем за нормален курс от порядъка на 1.44лв за $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
redcretin
преди 9 години
Айде почнаха да ги залъгват с лафове :) Ще замразят цени ама ще фалират хахахаха, очертава се 2015-та, годината на Титаник :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още