IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обмисля контрол над цените на храните

Възможно е въвеждането на ограничения върху увеличаването на пазарните цени за "продуктите от социално значение", твърди руски вицепремиер

17:27 | 03.02.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия обмисля контрол над цените на храните

Правителството на Русия обмисля въвеждането на ценови тавани на "основните хранителни продукти", предаде Ройтерс, позовавайки се на вицепремиера на страната Аркадий Дворкович.

Сривът на рублата и забраната за вноса на много хранителни стоки от Запада, която бе въведена през миналата година, доведоха до значително увеличение на инфлацията и намаляване на покупателната способност на потребителите.

Инфлацията не се забавя и според оценки на министерството на икономиката ще бъде в размер от 12% за цялата 2015 г. Пред "РИА Новости" и "Интерфакс" Дворкович казва, че е възможно въвеждането на ограничения върху увеличаването на пазарните цени за "продуктите от социално значение". "Ние ще преценим как ефективно да внесем в законодателството такива ограничения", посочва той.

Освен това правителството обмисля дали да даде на комисията по защита на конкуренцията повече правомощия за налагането на регулациите върху цените на продуктите, добавя Дворкович, без да дава детайли по плановете.

Коментарите на Дворкович са на фона на засилените през последния месец проверки на магазини от страна на прокуратурата по повод "неоправдани завишавания на цените". Представители на големите търговски вериги от своя страна коментират, че увеличението на цените в магазините се движи зад реалната инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 35 rate down comment 10
I
преди 9 години
Контролът на цените ще предизвика дефицит на някои стоки.Ако търговците им се налага да продават на загуба те или ще продават под щанда или няма да продават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 12
georgi_shum
преди 9 години
Контрол над цените на храните е първа крачка в тази посока, за жалост..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 12
Sakamano
преди 9 години
Помните ли купоните за храна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още