IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Млечната индустрия в Русия ще получи 30 млрд. рубли, за да преодолее кризата

Секторът ще получи най-много от средствата, отделени за агробизнеса в антикризисната програма на Москва

11:50 | 03.02.15 г.
Млечната индустрия в Русия ще получи 30 млрд. рубли, за да преодолее кризата

Млечната индустрия ще се окаже един от отраслите, които ще получат солидна субсидия по антикризисния план на руското правителство, пише информационната агенция ТАСС. Секторът ще получи не по-малко от 30 млрд. рубли (почти 400 млн. евро), стана ясно от изявление на вицепремиера Аркадий Дворкович по време на среща на Националния съюз на производителите на мляко в Русия.

Припомняме, че в края на януари руското правителство представи антикризисна програма с 60 стъпки в помощ на икономиката. Една от тях е подкрепата за агросектора, която ще възлиза на общо 50 млрд. рубли. 

Като цяло бюджетът на програмата надхвърля 2,3 трилиона рубли, които трябва да се използват в няколко насоки – помощ за отрасли, които произвеждат стоки, традиционно внасяни от други страни, подкрепата на малкия бизнес и привличане на инвестиции. Конкретното разпределение на средствата обаче все още не е оповестено официално.

Освен активизирането на икономическия ръст, планът предвижда и подкрепа за най-уязвимите категории граждани – пенсионери и многодетни семейства.

Припомняме, че млечният и месният сектор у нас също се оказаха жертва на кризата, предизвикана от наложените от руското правителство ограничения пред вноса на селскостопански стоки от ЕС. Една от основните заплахи за българските производители се оказа всъщност евтиният внос от другите страни от общността. Секторът обаче няма да получи компенсации за това, коментира преди ден икономическият министър Божидар Лукарски.

Все пак държавата смята да подкрепи млечната и месната индустрия и ще представи възможности за излизане на трети пазари, основно в Сингапур, Виетнам и Китай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още