IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия оповести антикризисния си план за 2015 г.

Предвижда се създаването на банка за лоши активи, за да се предотврати фалитът на големи предприятия

10:52 | 28.01.15 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Според президента на Русия Владимир Путин реализацията на антикризисния план трябва да осигури социална стабилност. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според президента на Русия Владимир Путин реализацията на антикризисния план трябва да осигури социална стабилност. Снимка: Ройтерс

В сряда правителството на Руската федерация публикува антикризисния си план за 2015 г., за който се заговори във вторник, пише ТАСС.

Документът включва седем ключови направления за борба с икономическата криза. Сред тях са поддръжка на заместителите на вноса и износa на стоки, които не са от първа необходимост, в това число високотехнологични стоки, съдействие за развитие на малкия и среден бизнес, създаване на възможности за привличане на финансиране във важните сектори на икономиката, в това число и изпълнение на държавната политика за отбраната, допълнителна компенсация за инфлацията за най-уязвимите категории граждани, намаляване на напрежението на пазара на труда, оптимизиране на бюджетните разходи и увеличаване на стабилността на банковата система.

Целият текст има 60 точки.

Правителството внесе в парламента законопроект за съкращение на голяма част от разходите на федералния бюджет за 2015 г. с 10%.

„На първо място, трябва да бъдат премахнати недостатъците [на бюджета]. При това изцяло ще бъдат обезпечени задълженията от социално естествено, за които ще са необходими допълнителни бюджетни средства. Накратко, няма да бъдат намалявани разходите за отбранителна способност, подкрепата за селското стопанство и изпълнението на международните задължения“, пояснява документът.

Бюджетните инвестиции ще бъдат насочени към завършването на проекти, които вече са започнали. Изпълнението на нови проекти ще бъде забавено.

Ще бъдат съкратени разходите за дейността на държавните органи, включително чрез намаляване на разходите за услугите за повишен комфорт на държавните служители, гласи планът за борба с кризата.

Планът също така поставя основата за нови предложения за последващо оптимизиране на структурата на федералния бюджет в средносрочен план. Най-вероятно става дума за намаление на разходната част на федералния бюджет с най-малко 5% през следващите три години до 2017 г.

Министерствата на финансите и на икономиката на Русия са длъжни да подготвят предложения за създаване на банка за обслужване на лошите дългове до 30 януари, гласи антикризисният план.

Създаването на банка за лошите активи в рамките на плана за борба с кризата е предвидено, за да се предотврати фалитът на големи предприятия, а не за капитализация на банките, коментира пред репортери заместник-министърът на финансите Алексей Мойсеев.

„Тази мярка не е създадена за капитализация на банките, тя е създадена за решение на проблема с нашите предприятия. Това не е класическа банка за лоши активи, с чиято помощ се капитализират банки. Това е мярка, свързана с предотвратяването на фалити на крупни предприятия, в които могат да възникнат проблеми“, заяви Мойсеев.

Той не поясни с какви средства ще бъде реализирано това предложение.

Антикризисният план на премиера Дмитрий Медведев бе представен за пръв път на 26 януари на президента Владимир Путин.

За изпълнението на плана ще е нужна подготовката на около 60 законопроекта, редица укази на президента, значителен брой актове на кабинета и голям брой ведомствени документи.

Коментирайки антикризисния план, Путин подчерта, че реализацията му е длъжна да подсигури социалната стабилност.

„Това може да стане само ако има приемливи параметри в икономиката – на първо място, това е свързано с бюджета, който е свързан с инфлацията, равнището на външния дълг, поддържането на запасите от валута и така нататък“, заяви той. „Това е всичко, с което ние основателно се гордеем през последните няколко години и то се нарича макроикономическа стабилност“.

Руската икономика понесе сериозен удар от западните санкции заради намесата на страната в конфликта в Украйна и от падащата цена на петрола, която е ключова за попълването на руския бюджет. Рублата загуби над 45% от стойността си през последните 6 месеца, а в понеделник рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи суверенния рейтинг на Русия с едно ниво от BBB- до „спекулативното“ равнище ВВ+ с негативна перспектива. Припомняме, че на 16-и януари Moody's сви рейтинга на страната с една степен до най-ниския инвестиционен клас. Агенцията понижи рейтинга на страната от Baa2 на Baa3. След тази степен рейтингът би се считал за спекулативен, което би накарало много инвеститори да се откажат от вложения в руски дълг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
е сега точно до Москва нема да хоим, да вземе да ме свали некой украйински изтребител и да пишат, че пак Москва виновни .... бо безопасно ми е Сбербанк... А EUR на мене ми е hedge, аз съм long от 1.1780 търгувам на американската борса ми дават долари, да ама от тея *** напред назад скапани валути заминава печалбата и по тоя начин фиксирам курса на тая цена. Колкото сложа на USD нещо си, толкова и долари продавам, ако ще еврото да стане 20 стинки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
мен ако питах отдавнва трябваше да си ги зарязал.. ама ти си знаеш.. *** на екскурзия в Москва барем бре :) А за eur.. и аз съм на дълга.. на 1.1125 влязах...Ама и рублето още си го щортя яко :) Да са живи и здрави и санкциите :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
До albobo76 - много моля да ми отговориш на въпроса:А след "бай-бай Американски долар" Китай на кого и срещу какво ще си продава производството? На Русия, на ЕС или на африканците от третия свят срещу банани и рапани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 9 години
Ми не е чак толкова просто . Имат доста квази държавен дълг както и частен който също няма как да рефинансират . Не и на тази цена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
ньет там са си, даже мисля да ги дръпна и да ги сложа на депозит в Сбербанк, на борсата ако купя нещо с тях ше съм на загуба. А така като си стоят на депозит със 17% лихва все има кяр ... ;)) то не може винаги да си отгоре тряя да има и ***, както и сега съм long EUR ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
А след "бай-бай Американски долар" Китай на кого и срещу какво ще си продава производството? На Русия, на ЕС или на африканците от третия свят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
albobo76
преди 9 години
Споко ще стигнат. Руските валутни резерви са повече от доларовия им дълг, който те за сега обслужват предсрочно. като приключат с излащането му, може да решат да изсипят колкото долари са им останали на пазара и ако го координират с Китай - бай-бай Американ долар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
баце, кво ти стана с рублетките да те питам само ? отърва ли се ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
*** се бе, аз ако съм администратор на тая страница ше ги уволня повече от половината и всички американски глупости ше изчезнат аламинут ..... :)) И ше забраня форекс търговията на новите *** тука поне да не си губят парите. Ше поствам нормални технически анализи не някви *** и "специалисти" от България он еър или Мерил Линч ....Също и ще кажа на хората, че златото е пари, да не взимат никакви кредити от банките в България на такива лихвени % това е за психодиспансер ....И ще им обясня, че Иран, Русия, и Китай не са терористи .... и да избягват долара.....................И на края ше ми блокират страницата .... NSA .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
ти пък откога стана администратор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още