IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Moody’s намали рейтинга на Русия до най-ниския инвестиционен клас

Кредитните агенции просто се адаптират към реалността, след като руският дълг вече се търгува на неинвестиционно ниво, коментира анализатор

10:10 | 17.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И Moody’s намали рейтинга на Русия до най-ниския инвестиционен клас

Кредитният рейтинг на Русия бе намален до най-ниското инвестиционно ниво от рейтинговата агенция Moody’s Investors Service, след като резкият спад на цените на петрола и най-лошата валутна криза от 1998 г. засегнаха растежа на руската икономика, съобщава Bloomberg. За последно Moody’s понижи рейтинга на Русия през октомври.

Агенцията понижи рейтинга на страната от Baa2 на Baa3, което съответства на оценките на Standard & Poor‘s и Fitch Ratings. Рейтингът, който съвпада с този на Индия и Турция, е обект на преглед за по-нататъшно намаляване, заявиха от Moody‘s. Fitch поддържа негативна перспектива по руския рейтинг, а S&P ще вземе решение дали да понижи рейтинга до неинвестиционен до края на месеца.

Намаляване на рейтинга под инвестиционен клас може да принуди част от инвеститорите да продадат вложенията си в руски дълг. "Неинвестиционен рейтинг би имал много съществено влияние върху руския корпоративен дълг", коментира Иън Хейг, партньор в нюйоркската Firebird Management LLC, която управлява около 1,1 млрд. долара, включително руски акции. "Иронията е, че много от руските държавни компании са обект на санкции и вече са изолирани от външните пазари, така че няма как да рефинансират дълговете си, така или иначе."

"Тежкият и вероятно устойчив петролен шок, редом със силно ограничения международен достъп до капитали поради продължаващите санкции, подкопава икономическите основи и увеличава финансовото напрежение върху публичния и частния сектор", посочва Moody‘s. "Значителният спад на петрола и рублата допълнително ще подкопае и без това отслабените перспективи за растеж на страната в средносрочен план."

Русия е на ръба на рецесията, след като петролът, най-големият износен продукт на страната, поевтиня с повече от 50 на сто от юни. Рублата пък се обезцени с 47 процент през последните шест месеца, след като ограниченията за финансиране и забраните за износ, наложени от САЩ и техните съюзници след анксирането на Крим от Путин, накараха инвеститорите да избягват валутата. Централната банка на Русия вдигна основния си лихвен процент на шест пъти от март насам до 17% и похарчи 88 млрд. долара през 2014 г. в подкрепа на валутата.

"Задава се снижаване на рейтинга до неинвестиционен, като кредитните агенции просто се адаптират към реалността, след като руският дълг вече се търгува на неинвестиционно ниво", коментира Рудолф-Риад Юнес, портфолио мениджър в R Squared Capital Management LP в Ню Йорк. "Русия върви в грешна посока и ако не промени кардинално своята политика в Украйна и цените на петрола не се възстановят, снижаването на рейтинга до неинвестиционен е неизбежно."

Разходите за 5-годишни застраховки на руските облигации срещу фалит нараснаха до шестгодишен връх от 6% по-рано тази седмица, според данни на Bloomberg. Спредът спрямо щатските ДЦК пък достигна 6,41 процентни пункта от 2,08 процентни пункта преди година, показват индексите на JPMorgan Chase & Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още