IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските туристи остават у дома през зимата

Сривът на рублата и призивите на Владимир Путин за почивки в Русия накараха руснаците да пренебрегнат чуждестранните ски курорти

17:02 | 14.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Сергей Кюрегян, 35-годишен мениджър в Московската енергийна компания, решил да замени ски ваканцията си в Европа със зимна почивка на Черно море.

"Исках да прекарам ваканцията си в Русия“, посочва той, обяснявайки, че преди би избрал да отиде в Швейцария, Австрия и Италия. „Реших, че ще отида на ски в Сочи“.

Броят на руснаците, настаняващи се в хотели в Швейцария, намаля през 2014 г. на фона на срива на рублата и призивите на президента Владимир Путин хората да останат да почиват в страната, пише Bloomberg.

Това се усеща в алпийския град Сейнт Мориц, който през 1928 г. и 1948 г. е бил домакин на Зимните олимпийски игри. Тук скъпите коли изпълват улиците, на които са настанени бутици като Prada и Hermes. Градът е по-луксозен от Давос и отскоро е популярна дестинация за заможните руснаци.

Хотел Kulm има 126 стаи и предлага вечеря за руската Бъдни вечер на 6-и януари, която включва изпълнение от оперен певец. Всичко това струва 600 франка (590 долара) на човек. Резервациите в хотела обаче са спаднали с 8 до 10% през тази зима.

"Вече няма списък с чакащите, какъвто имаше през последните години“, посочва главният изпълнителен директор на Kulm Хейнц Хункелер. По думите му в рамките на ски сезона руснаците съставляват около 13 на сто от клиентите.

„Рублата определено има ефект, но разбира се много от нашите клиенти имат пари и извън Русия“, коментира той. Според него не бива да се подценяват и думите на Путин, който призова руснаците да почиват в родната си страна.

След анексирането на Крим от Русия миналата година броят на руснаците, които се настаняват в швейцарски хотели се срина с една десета между май и октомври. Някои руснаци избират да не пътуват в чужбина, след като Европейският съюз наложи санкции. Близо 40-процентният срив на рублата спрямо еврото миналата година също направи ваканциите в чужбина по-скъпи и нанесе удар на руските туристически агенции.

Въпреки че руснаците са едва на десето място в списъка с чуждестранните посетители на Швейцария през 2013 г., те са сред туристите, които харчат най-много на територията на страната. През същата година те са харчили по 230 франка дневно, докато останалите чужденци са харчили средно по 180 франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още