IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Русия достигна 11,4% през 2014 г.

Годишният ръст на потребителските цени е най-високият от 2008 г. насам

21:41 | 12.01.15 г. 4
Инфлацията в Русия достигна 11,4% през 2014 г.

Ръстът на потребителските цени в Русия през декември 2014 е бил в размер на 2,6%, съобщи Федералната статистическа служба в понеделник. По този начин институцията потвърди предварителната си оценка, според която инфлацията за цялата година е била 11,4%.

Декемврийската инфлация се оказа най-високата в последните 10 години, предава "Интерфакс". За последно такова значително увеличение на цената бе отчетено през януари 2005 г.

През 2013 г. инфлацията в Русия възлезе на 6,5%, през 2012 г. бе 6,6%, а през 2011 г. - 6,1%. Последния път, когато руските власти отчетоха двуцифрена годишна инфлация бе през 2008 г. (13,3%).

Въпреки че бе значителна, инфлацията през декември остана малко под очакванията на анализаторите. Прогнозата на експертите бе за ниво от 2,8 на сто.

Окончателните данни за 2014 г. надхвърлиха повече от два пъти целевата инфлация, която в началото на годината си постави централната банка. Институцията бе заложила на равнище от 5%.

Експлозивният растеж на потребителските цени започна от средата на декември след девалвацията на рублата. В резултат през седмицата от 16-и до 22-и декември инфлацията се ускори до 0,9% – най-големият седмичен ръст от началото на отчитането на седмичните данни през 2008 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 5
vzhekoff
преди 9 години
И как стигна до този потресаващ извод ? Искаш ли да посмятаме ? Ти си обикновен руснак и имаш потребление сходно с това на българина.Колко % от парите ти отиват за битови сметки и бензин ? При руснаците всичко това НЕ е внос. Колко % от разходите ти са за жилище ? И това НЕ е внос. Колко % са за автомобил ? При руснаците и това в огромната си част не е внос, понеже повечето автомобилни компании произвеждат колите си в Русия. За храните - също в огромната си част се произвеждат на място. Остават едни телефони и едни телевизори, което в общите разходи едва ли е 5%. Говориш някакви изсмукани от пръстите глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 9 години
Само че, 70% от търгуваните стоки в Русия са вносни! Продължете нататък......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
vzhekoff
преди 9 години
Само дето цените на енергията и горивата при тях не са в долари, а в рубли. Същото важи за цените в целия сектор на услугите. Също така заплатите не са в долари, а когато имаш намалена покупателна способност, няма какво да бута рязко инфлацията. Цените ще се повишават и над 11%, но трябва време. Цялата 2015 ще имат висока инфлация, вероятно от порядъка на 20-25%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
Малко на стъмистика ми прилича! При такава огромна девалвация на рублата инфлацията би трябвало да е доста по висока...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още