IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата приключи годината с най-сериозния си спад от 1998 г.

Руската икономика изпраща една от най-лошите си години заради спадащите цени на петрола и санкциите от Запада

16:50 | 30.12.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Таблата на бюрата за обмен на валута станаха изключително наблюдавани тази година в Русия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Таблата на бюрата за обмен на валута станаха изключително наблюдавани тази година в Русия. Снимка: Ройтерс

Рублата се отправи към най-лошия си годишен спад от 1998 г. насам в последния ден на търговията за 2014 г. Сериозното обезценяване на валутата дойде въпреки редицата правителствени опити за подкрепа, пише Bloomberg.

Руската валута загуби 42% от стойността си тази година, превръщайки се в най-обезцененото парично средство в света. Второто място бе заето от раздираната от протести и военни конфликти украинска гривна.

Кредитирането на правителството поскъпна с най-много сред развиващите се пазари през 2014 г. Доходността по 5-годишните ДЦК се увеличи общо с 815 пункта до 15,37%. Бенчмаркът MICEX пък за пръв път от три години отчете спад.

Тази година рублата попадна под сериозна атака, след като суровият петрол – основната износна стока на страната, навлезе в мечи пазар, а санкциите заради намесата на страната в Украйна подтикнаха руската икономика към рецесия и вероятно сваляне на кредитния ѝ рейтинг до неинвестиционен клас. Руската централна банка отговори чрез повече от утрояване на основния лихвен процент от 5,5% до 17% и използва 113 млрд. долара от своите резерви.

Междувременно правителството нареди на контролираните от държавата износители да продават чуждестранната валута и обяви план за рекапитализация на банките.

„Като цяло рублата продължава да следва цената на петрола“, заяви Дмитрий Савченко, анализатор в московската Nordea Bank. „Волатилност като тази се очаква да продължи в началото на следващата година като последствие както от решението на централната банка да остави рублата да се търгува свободно, така и от спекулантите, реагиращи по по-емоционален начин на всичко, което се случва“.

Тримесечната волатилност на рублата достигна 16-годишен връх от 59% на 23 декември. През първите девет месеца от годината инфлацията бе средно 10%.

В директива от седмицата с Коледните празници правителството нареди на „Газпром“ и четири други контролирани от държавата износители да намалят запасите си от чуждестранна валута до 1 март 2015 г. Според постановлението нивата на запасите не трябва да надвишават тези от 1 октомври 2014 г. Ходът помогна на рублата да възвърне 8,4% от стойността си спрямо долара.

„Важно е за правителството да покаже по-силно затваряне при последния ден на търгуване през годината“, посочи Владимир Михалевский, стратег във финландската Danske Bank A/S. „Курсът на рублата отново е станал важен фактор за вътрешната стабилност и индикатор за състоянието на икономиката за обикновения гражданин на Русия“.

Според Михалевский днешният ръст на рублата се дължи това, че или държавни компании или финансовото министерство изкупуват рубли. Данни на РЦБ показват, че министерството е продало 920 млн. долара на 18 и 19 декември.

Руската икономика се очаква да се свие с до 4,7% догодина, ако средната цена на петрола е около 60 долара за барел, показа екстремен сценарий от РЦБ, публикуван този месец.

Задачата на централната банка става по-сложна заради наложените санкции на Русия. Действията бяха предприети от САЩ и Европа заради руската намеса в Украйна при анексирането на Крим и разпалване на вълнения в източната част на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
makroikonomist
преди 9 години
"Правителствените облигации поскъпнаха с най-много сред развиващите се пазари през 2014 г." - да се чете "поевтиняха най-много"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още