IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda засилва обратното изкупуване на акции на фона на очакваната рекордна печалба

Концернът записа 1,38 трлн. йени оперативна печалба за последната фискална година

20:00 | 10.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Honda Motor Co. очаква още една година на рекордна печалба заради стабилното търсене на хибриди в САЩ и двуколесни автомобили в Азия, съобщава Bloomberg.

Вторият по големина производител на автомобили в Япония заяви, че очаква оперативна печалба от 1,42 трлн. йени (9,1 млрд. долара) за фискалната година, която ще приключи в края на март 2025 г. Медианната прогноза на анализатори е за печалба от 1,43 трлн. йени. Очакваният резултат е по-голям от предходната прогноза на Honda, обявена през февруари, за 1,25 трлн. йени.

„Honda публикува консервативни насоки и има вероятност компанията да ги преразгледа по-късно“, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Тацуо Йошида.

За годината, която приключи в края на март, Honda отчете рекордна оперативна печалба от 1,38 трлн. йени, което е 77% повече от предходната година.

Концернът също така обяви планове за обратно изкупуване на акции за 300 млрд. йени, или 3,7% от книжата на Honda, най-голямото подобно връщане на пари на акционерите до момента за компанията.

Honda и други японски компании бяха притиснати да увеличат възвръщаемостта на акционерите, като компанията каза, че това е приоритет за ръководството.

Подобно на своите местни конкуренти, Honda се възползва от скока в търсенето на хибриди, тъй като по-високите лихвени проценти и избледняващите субсидии тежат върху продажбите на електромобили.

Honda заяви, че очаква да продаде 1 милион хибридни превозни средства тази година и че категорията трябва да продължи да подкрепя печалбите на компанията, дори когато концернът се пренасочи към увеличаване на електромобилите.

„Целим да произведем 2 милиона хибрида до 2030 г. и да използваме тези пари за електрификация“, изтъква главният изпълнителен директор на Honda Тошихиро Мибе по време на пресконференция. „Хибридите са нашето първоначално оръжие и ще продължим да го използваме в бизнеса си“, добавя той.

Honda се опитва да настигне конкурентите си в глобалния преход към електромобили и планира да похарчи 11 млрд. долара, за да изгради верига на доставки на електрически превозни средства в Канада. Освен това компанията цели да започне производството на първите си изцяло електрически превозни средства в САЩ в съоръжение в Мерисвил, Охайо, през следващата година.

Планът ѝ цели електромобилите да представляват 1005 от продажбите до 2040 г.

През март Honda се обедини с конкурента си Nissan Motor Co., за да си сътрудничат по основна технология за базирани на батерии електрически превозни средства, включително софтуер. Мибе каза, че е водил чести дискусии с изпълнителния директор на Nissan Макото Учида относно алианса и че двете страни трябва скоро да стигнат до заключение по темата.

Honda определи предполагаем обменен курс на 140 йени спрямо долара. Слабостта на йената обикновено се счита за полезна за японските производители, но главният финансов директор Ейджи Фуджимура каза, че волатилността „не е желателна“ за компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още