IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

17 станции ще наблюдават корабоплаването в българския участък на Дунав

Очаква се системата БУЛРИС да намали риска от произшествия

17:14 | 25.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
17 станции ще наблюдават корабоплаването в българския участък на Дунав

17 станции ще осъществяват наблюдение на корабоплаването в българския участък на река Дунав. Това съобщи в Русе зам.-министърът на транспорта Петър Киров.

Той и другите двама зам.-министри на транспорта - Антон Гинев и Георги Тодоров участваха в представянето на проекта "Система за речни информационни услуги в българската част на река Дунав - БУЛРИС", който се финансира по оперативна програма "Транспорт" и е на обща стойност 37,4 млн. лв., съобщи БТА.

Първият етап на проекта вече е приключил, като до момента са изградени станциите - телкомуникационни и радиорелейни, както и основната телекомуникационна инфраструктура. Внедрен е софтуерът, с който ще се извършва визуализацията.

През април се очаква да бъде открит и Речният информационен център на брега на река Дунав край Русе, който ще събира цялата информация. Генералният директор на държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" Ангел Забуртов обясни, че цялото комуникационно оборудване е разположено на участък от повече от 650 км, което е доста сложен проект.

Системата БУЛРИС дава възможност да се осъществява цялостно наблюдение на водния път. Изключително важна е и за капитаните на кораби, които ще могат да преценяват добре своя плавателен път, да избегнат риска от произшествия и да намалят разхода на гориво. В бъдеще  спедиторските и логистични фирми ще могат да проследяват в реално време товарите си. Планирано е всички фази на системата да бъдат приключени догодина.

Изпълнител на първата фаза от проекта е „Обединение БУЛРИС 2009” АД. Стойността на договора е 11,2 млн. лв. без ДДС.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още