IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира изграждането на речна навигационна система за 30 млн. лв.

Проектът БУЛРИС се финансира по ОП "Транспорт"

15:31 | 14.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Стартира изграждането на речна навигационна система за 30 млн. лв.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков даде старт на първата фаза на проекта „Създаване на речна навигационна система в българския участък на река Дунав” (БУЛРИС) в Русе, съобщиха от транспортното министерство. 

Изграждането се финансира по оперативна програма (ОП) „Транспорт” и трябва да бъде завършено през 2011 г.

Първата фаза от БУЛРИС включва предварителните проучвания, проектирането на системата, разработването на тръжната документация и провеждането на търг за изграждане на основната й инфраструктура.

Проектът БУЛРИС е част от Общоевропейската навигационна информационна система за осигуряване на ефективно и безопасно корабоплаване по вътрешните водни пътища. Изграждането на речни информационни системи във всички участъци на р. Дунав, контролирани от отделните държави, ще позволи създаването на единна навигационна система, която да осигури ефективно и безопасно корабоплаване по една от най-големите речни магистрали в ЕС.

Проектът БУЛРИС ще бъде осъществен в три фази в рамките на програмния период до края на 2013 г. от държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, което е бенефициент по проекта. Индикативният бюджет на БУЛРИС е общо около 30 млн. лева, а само на първата фаза – 15 млн. лева.

В българската част на Дунав все още няма изградена речна навигационна система и затова страната ни не е включена в общата европейска система за обмен на навигационна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още