IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Речен информационен център улеснява корабоплаването по Дунав

Страната ни се включва в единна информационна система, проследяваща трафика по реката

17:35 | 18.12.12 г.
<p>
	Министърът на транспорта Ивайло Московски по време на официалната &quot;първа копка&quot; на обекта. Снимка: <em>МТИТС</em></p>

Министърът на транспорта Ивайло Московски по време на официалната "първа копка" на обекта. Снимка: МТИТС

Близо 6 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на първия у нас Център за речно-информационни услуги в Русе. 

Центърът ще събира и обработва цялата информация за корабоплаването, извършвано през българската част на реката. По този начин страната ни ще се включи в единна информационна система, проследяваща трафика по Дунав.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при стартирането на строителството на обекта.

По думите на ресорния министър изграждането на центъра е много важно за реализацията на целия проект за внедряване на речна информационна система в българския участък на река Дунав – БУЛРИС.

"Българският участък бе определян от Европейската комисия като едно от тесните места на реката, затова е приоритет работата по проекти, които допринасят за подобряване на корабоплаването", допълни Ивайло Московски.

С реализацията му ще бъдат изпълнени ангажиментите, които имаме като страна-членка на Европейския съюз, да разработим и внедрим подобна система в българския участък на реката.

Проектът се финансира със средства на Европейския съюз чрез оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. по една от приоритетните оси „Подобряване на корабоплаването по морските и вътрешните водни пътища”.

Стойността на „БУЛРИС” е в размер на над 35 млн. лева, като 85% от средствата се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие, а 15% - от републиканския бюджет. Бенефициент е Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”.

Очаква се центърът да бъде изцяло завършен и пуснат в експлоатация през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още