IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Греков очаква значително ускоряване на усвояването на европарите

Във фонд "Земеделие" има пълна мобилизация, заяви земеделският министър и призова за повече услия от страна на бенефициентите

14:29 | 07.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Греков очаква значително ускоряване на усвояването на европарите

До края на годината целта на Министерството на земеделието и храните е да успее да усвои останалите 278 млн. евро по Програмата за развитие на селските региони, съобщи земеделският министър Димитър Греков пред Дарик радио.

По негови думи към края на септември са били усвоени едва 89 млн. евро. Сега започва ускоряване и само през последните два дни са разплатени 28 млн. лева, уточни той.

В министерството и фонд „Земеделие” има пълна мобилизация на екипите, за да бъдат усвоени всички средства, но и от бенефициентите и общините, коментира още Греков и призова за повече усилия от страна на бенефициентите. До 18 декември ще бъдат изплатени и средствата за агроекология, които възлизат на 148 млн. евро, допълни той.

По повод Никулден Димитър Греков отбеляза повишената консумация на риба в страната. Увеличава се и уловът – до 30 ноември от стопански риболов в Черно море са уловени  над 9,2 хил. тона, а от вътрешните водоеми – 9,89 хил. тона. От Дунав уловът е в размер на 112 тона. Това е повече от минали години и тенденцията е към постоянно увеличение на улова.

Половината от рибата в магазинната мрежа е българска. Произвеждаме достатъчно риба за вътрешния пазар и за износ, допълни още  той. Годишната консумация на риба в страната надхвърля 5,2 килограма на човек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още