IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И България получи предупреждение за пропуски в законодателството за бежанците

България има два месеца да отговори на запитванията за имплементирането на три директиви в националното законодателство

14:52 | 23.09.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Франс Тимерманс. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Франс Тимерманс. Снимка: ЕК

40 решения за процедури срещу 19 държави от ЕС, свързани с неизпълнението на задълженията им като членове на ЕС, бяха взети по време на Колегиума на комисарите, съобщиха на съвместна пресконференция комисарят по междуинституционалните въпроси и първи зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс и комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос.

Три от започнатите процедури са срещу България. Комисията е изпратила две официални писма с искане за повече информация относно имплементирането на две от директивите, които са част от системата за даване на убежище в ЕС. 

Едната  - 2013/33/EU, се отнася  до стандартите за определяне на кандидати за международна закрила, в преамбюла на която е предвидена солидарност между страните от ЕС, включително и финансова. Текстовете задължават страните да предоставят достъп до жилище, храна и медицинско обслужване за хората, търсещи международна закрила.

България получава и писмо с искане на информация и за Директива 2013/32/EU, която третира общите процедури за предоставяне и отнемане на международна закрила.

Страната ни е получила и мотивирано становище относно транспонирането на Директива 2011/95/EU, с която се хармонизират минималните стандарти за определяне на граждани на трети страни, които търсят защита. В нея са предвидени редица права на бежанците, сред които разрешителни за престой, достъп до трудовия пазар, образование, здравеопазване и други социални придобивки, както и специална защита на деца и хора със увреждания.

От Европейската комисия отбелязват, че България е получила две запитвания – през юни 2013 година и през януари 2014 година, относно включването на текстове от директивата в националното ни законодателство. До този момент обаче българските власти не са изпълнили задълженията на страната като член на общността.

Според правилата страната ни има два месеца да отговори на официалните запитвания на ЕК. Ако няма задоволителен отговор на официалните писма, след това София ще получи и мотивирано становище.

Реално изпращането на мотивираното становище е първата стъпка от наказателната процедура, която може да очаква България, ако не изготви исканите от ЕК промени в законодателството.

С последните си действия ЕК се опитва да покаже своята безкомпромисност относно решаването на проблема с бежанците, коментираха комисарите. Те настояват, че трябва да бъде гарантирана солидарността и отговорността на държавите в общността за справянето с една от най-тежките кризи за ЕС в последните години.

"Нашата обща Европейска система за даване на убежище може да функционира само ако всички спазват правилата", коментира Тимерманс в Брюксел. 

Темата за бежанската криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
RUMENIGE
преди 8 години
Текстовете задължават страните да предоставят достъп до жилище, храна и медицинско обслужване за хората, търсещи международна закрила.Kоето означава пълна издръжка на хиляди иракчани,либийци и афганистанци.Тук таме за цвят и някой сириец.Защо да ги издържаме ние,като първоизточникът на проблема е един и той се намира зад океана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
А Брюксел няма ли пропуски в законодателството относно заплащането на труда у нас и на Запад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
А , да пропуснах да честитя на всички нашата евросолидарност. Това ви е за награда, че приехме квотите без да протестираме като Чехия, Словакия и Унгария, без да се опитаме да я търгуваме срещу Шенген, като Румъния, решихме да се държим като европейци. Респект, ама това не спира европейците да плюят по нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
А, щях да се учудя ако пропуснат да плюнат връз нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още