IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще приеме 852-ма бежанци по новата схема за преразпределение

За всеки приет бежанец правителствата ще получават по 6 хил. евро от европейския бюджет, а Италия и Гърция – по 500, за да организират транспортирането му

11:13 | 23.09.15 г. 6
България ще приеме 852-ма бежанци по новата схема за преразпределение

България ще приеме 852-ма бежанци от Гърция и Италия, вместо очакваните 1 600, след решението на вътрешните министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) за преразпределяне на 120 хил. души. От тях 651 ще дойдат от Гърция и 201 от Италия.

Намалението стана възможно, след като 54-те хил. души, които трябваше да се преразпределят от Унгария в останалите страни, бяха оставени в резерв. Еврокомисията ще реши дали да добави от тях към хората от Италия и Гърция, или да ги прехвърли към друга държава членка.

Будапеща, която сама се отказа да участва в квотите, сега ще трябва да приеме допълнително 1 294 души. Същата ще е и участта на останалите страни, които гласуваха против квотите. На Словакия са определени 802 бежанци, на Чехия – 1 591, а на Румъния – 2 475.

Вътрешните министри от ЕС неочаквано бързо разпределиха 120-те хиляди души, след като две големи държави са настояли да не се губи време в търсене на компромис. Те са посочили, че липсата на съгласие ще хвърли сянка върху срещата на върха, която ще се проведе тази вечер в Брюксел.

Квалифицираното мнозинство беше събрано, след като в последния момент Полша, която отказваше квотите, ги подкрепи. Министър-председателят на страната Ева Копач коментира, че е получила обещание, че ще бъдат изпълнени трите ѝ условия: разделяне на бежанците от икономическите имигранти, подкрепа за бежанските лагери край Сирия и укрепване на външните граници на ЕС.

Според вътрешния министър на Люксембург Жан Аселборн четирите държави-бунтари обяснили, че чувствали волята на Брюксел като диктат. Те са изразили опасения, че сирийците и еритрейците ще нарушат хомогенните им общества.

Решението на министрите предвижда незабавно презаселване на 66 хил. бежанци от Гърция и Италия. Европейската комисия заяви, че е решена да приложи квоти за всички страни, включително гласувалите против и Финландия, която се въздържа.

За всеки приет бежанец правителствата ще получават по 6 хил. евро от европейския бюджет, а Италия и Гърция – по 500, за да организират транспортирането му. Парите обаче не са “вързани” за човека и властите ще могат да ги харчат общо за бежанците на своя територия.

Италия и Гърция ще изготвят график за изпращането на хората в новите им държави, чието изпълнение ще се контролира на 6 месеца. При изключителни обстоятелства държавите ще могат да отлагат с година определените им квоти, като Европейската комисия ще преценява дали причините са основателни.

Бежанците няма да имат право да си избират държава, а само ще бъдат информирани къде са разпределени. Критериите ще са събиране на семейства и здравословно състояние. Заловените в друга държава ще бъдат принудително връщани. За целта пръстовите им отпечатъци ще бъдат въведени в шенгенската база данни.

Идентификацията, регистрацията и вземането на отпечатъци ще се правят в Гърция и Италия. Приемните страни обаче ще имат право да посочат от какви хора се нуждаят. За всеки кандидат ще се събират данни за квалификацията и образованието му, за владеенето на чужди езици и за социалните и семейните му връзки.

Еврочленките ще си назначат в Гърция и Италия по един чиновник, който ще координира с местните власти подбора на бежанци. Отказът да бъде приет някой ще може да става само на основание, че той е заплаха за националната сигурност.

Вътрешните министри препоръчаха и как да се задържат бежанците в страните, в които са разпределени, след като повечето от тях искат да отидат в Германия, Швеция и Норвегия. Сред тях са получаването на социални помощи и международната защита да важат само за определената им страна. Властите съветват на бежанците да не им се дават пари в брой и документи за пътуване, докато се разглеждат молбите им за убежище. След това се препоръчва да се въведе периодично явяване пред властите, за да могат да се ползват от полагащите им се като бежанци жилище, храна и дрехи. Еврочленките ще могат да издават забрани за влизане на своя територия на заловени от тях нарушители на правилата.

Миналата седмица България прие да подслони други 450 бежанци от Италия и Гърция. Така общият брой, преразпределени към нас, става 1 302 души.

Европейските лидери се събират извънредно в Брюксел довечера, за да търсят дългосрочни решения на кризата. Очаква се те да обсъдят засилване на охраната на общите граници, бъдещето на Шенген, както и подпомагането на държавите в съседство със Сирия, където живеят 4 млн. бежанци.

Темата за бежанската криза можете да проследите тук

Още политически новини от ЕС можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 15 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
За България са подбрани 852 лекари и инженери от Мали и от по на юг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 2
ДХДО
преди 8 години
Хубу ли плаща Шорош, търсите ли още хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
яко далавери ще има с тез милиони евра за родните управници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Мезетка тея са предназначени според новата схема само за у вас, а има още аборигениус където ше дойдат ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 10
MZ/X
преди 8 години
Ужас, ще се претопим и изчезнем! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 6
0pk
преди 8 години
Познай кви ще ни ги пратят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още