IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са алтернативите на еврофинансирането?

Банките трябва да се намесят по-активно в оползотворяването на европейските средства, твърди икономист

11:42 | 10.10.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският бизнес не може да разчита само на еврофондовете, а трябва да се фокусира върху нови начини на финансиране. Около това мнение се обединиха Иван Тошев от Сдружението на малките и средните предприятия в България и икономистът Йосиф Аврамов пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Тошев раздаването на пари е вредно, защото изкривява икономическите стимули и мисленето на бизнеса в посока подобряване на производството.

Той смята, че бизнесът в България е в състояние да мобилизира вътрешни инвестиции с оглед на спестяванията в банките. По думите му основният проблем е, че държавата продължава да не припознава, въпреки лозунгите, средния бизнес за свой приоритет. 

Много по-важно за бизнеса от директното финансиране е премахването на редица административни пречки по ускоряване на процедурите за разрешителни например, каза Тошев. По-ефективно е да се вложат парите в решаване на проблема с електронното правителство, отколкото те да се захранват чрез грантове и подаръци, отчете експертът.

Европейските средства се харчат неефективно, заяви и икономистът Йосиф Аврамов. По думите му структурните фондове са важни за България, тъй като без тях страната трудно би се справила с глада за инвестиции в условията на глобализация. Според икономиста обаче трябва да се засили контролът по оползотворяване на евросредствата.

"В Агенцията за държавна финансова инспекция към Министерство на финансите трябва да се утрои съставът и да се завишат поне двойно заплатите, а в Сметната палата трябва да се удвои съставът. Контролът трябва да бъде изключително стриктен", посочи Аврамов.

Той посочи, че иновационната борса е друг начин на финансиране, който по думите му в известна степен е непознат в страните от Източна Европа. Чрез него може да се получат средства посредством краудфъндинг – дарения или спонсорство, или дялово или рисково финансиране.

Необходимо е банките да се намесят по-активно в оползотворяването на европейските средства. Тогава ще има и по-голям интерес от бизнеса, каза икономистът.

Още от разговора вижте в Bloomberg TV Bulgaria


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
Самият въпрос е абсурден - 1335 години все от еврофинансиране ли сме живяли? Истината е, че ЕС ни разсипаха - индустриално, земеделски, енергийно, демографски - в замяна ни подхвърлят просешки подаяния !!! Досега са ни нанесли над 100 МБ щети, а колко ни снесоха от еврофондовете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Хахахаха, след толкова години кражби вече е късно. Няма алтернативи - има последици - БГ става гетото на ЕС с платени надзиратели. Ай честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още