IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Няма опасност от загуба на евросредства

До края на годината плащанията по еврофондовете ще надминат 6%, каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика

13:38 | 30.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Не съществува сценарий за загуба на средства от еврофондовете нито за тази, нито за следващата година. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика  Томислав Дончев в рамките на парламентарния блиц контрол в Народното събрание.

До края на годината плащанията по еврофондовете ще надминат 6%, прогнозира Дончев. Към момента плащанията са около 4 на сто, което за него е добър резултат, стана ясно от изказването му в пленарната зала.

Питането към Дончев беше от страна на двама народни представитли от ДПС, според които този резултат показва сериозно изоставане по европрограмите и забавяне на усвояването на средствата.

Терминът "забавяне в усвояването" е некоректен, коментира Дончев. И обясни, че страната ни не изостава спрямо останалите страни членки на ЕС. „България се движи в най-лошия случай по средата по обработени междинни плащания”, каза вицепремиерът и добави, че България е в челото по брой акредитирани програми, което също е индикатор за сравнение.

До момента са обявени над 160 процедури за 12 млрд. лева по оперативните програми. В края на третата година от програмния период 2014-2020 г. България е обявила над 73% от целия бюджет на програмите.

Изпълнението на програмите в този период превъзхожда значително по всички показатели начина, по който България се е справяла в предишния период. 

Към момента от новия програмен период са договорени средства в размер на 29%, или над три пъти повече от предходния програмен период. Реално изплатените средства също надвишават над два пъти тези от изминалия период.  Към средата на 2012 година реално изплатените средства на бенефициентите са малко под 1% от общия ресурс. Към момента плащанията са в размер на 4 на сто, отчете Томислав Дончев.

Той посочи, че е време да се пренесе разговорът от финансовите показатели към ползите от направените инвестиции, защото някои от направените инвестиции носят в пъти по-висока ефективност. Така че разговорът трябва да е как всички одобрени мерки да носят големи инвестиции, посочи вицепремиерът.

На друг депутатски въпрос, свързан с целенасочената подкрепа за развитието на Северозападна България и пограничните райони, Дончев каза, че по нея работата продължава усилено, но се разработват критерии и възможности за интегрирани мерки.

Дончев заяви, че програма, базирана само на инфраструктурни обекти, няма да даде резултат. В Северозападна България трябва програмата да е базирана на друг тип проекти, каквито в момента се разработват, подчерта Дончев. А именно - свързани с бизнес средата и работната сила. Но планирането на качествени мерки иска време, допълни Дончев.

Ако инвестициите в Южна България дадоха ефект, то беше защото състоянието на работната сила и бизнеса е друго, но ако на север мерките се базират само на инфраструктура, няма да имат същия ефект, категоричен е Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още