IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обявяват конкурс за разкриване на престъпления срещу дивата природа

Организаторите искат да привлекат вниманието на обществото към проблема

12:00 | 03.10.14 г.
Обявяват конкурс за разкриване на престъпления срещу дивата природа

Конкурс с награди за разкриване на престъпления срещу дивата природа обявяват Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Конкурсът е част от кампанията „Аз пазя горите и орлите на България“, съобщава Агенцията по горите.

Престъпленията срещу дивата природа са проблем, на който доскоро не е обръщано необходимото внимание, твърдят организаторите.

Въпреки че много диви видове са защитени от международни конвенции като CITES (Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна) както и от европейското и българското законодателство, в последните няколко години се оказва, че в следствие на подобни престъпления световно застрашени видове са вече на прага на изчезването. Такъв пример за България е ловният сокол.

Примери за престъпления срещу дивата природа са незаконното залавяне на диви животни и отглеждането им в плен, ограбване на гнезда, яйца и малки от дивата природа, трафик и търговия със защитени видове, използване на незаконни методи за лов с примамки и отрови или бракониерски лов.

Всички тези деяния са сериозни престъпления, които се санкционират от закона. Според българския Наказателен кодекс този, който унищожи, улови, задържи или продаде екземпляр от европейски или световно застрашени вид от дивата флора или фауна без необходимото разрешение и в зависимост от обстоятелствата, се наказва с лишаване от свобода до 5 години, както и с глоба между 2 000 и 20 000 лева и с компенсиране на нанесените щети.

От горската агенция препоръчват на загрижените за биоразнообразието хора да се запознаят с най-често срещаните престъпления срещу дивата природа и да поемат инициативата за тяхното разкриване като подадат сигнал, представят доказателства и съдействат на институциите.

Кандидатства се с кратко описание на извършеното престъпление и действията, които са предприети то да бъде предотвратено или разкрито на kampania@eagleforests.org до 20 ноември 2014 г..

Документи, показващи развитието на случая като снимки, кореспонденция с институци и и др., е важно да се приложат, тъй като те удостоверяват действията предприети от кандидата.

Кандидатите ще бъдат разделени на професионалисти (ДГС, РПУ и т.н.) и любители.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на интернет страниците на ИАГ и БДЗП не по-късно от 5 декември 2014 г.

Наградите са скромни - кампанията „Аз пазя горите и орлите на България“ ще предостави 10 награди по 150 лв.

Организаторите отбелязват, че целта на кампанията не е да събира и проследява сигнали за престъпления срещу дивата природа. В случай на незаконни действия сигнали трябва да се изпращат до отговорните институции.

Кампанията се провежда в рамките на LIFE+ проекта „Горите на орела“ за опазване на ключови горски местообитания на малкия креслив орел, финансиран от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още