IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: 2015 г. трябва да е с най-високия обем плащания по европроекти

Нов закон за еврофондовете и изцяло нов ЗОП са акцентите в законодателната програма, заяви вицепремиерът

09:59 | 23.01.15 г.
Томислав Дончев: 2015 г. трябва да е с най-високия обем плащания по европроекти

2015 г. трябва да е с най-високия обем плащания по европроекти от стария програмен период, заяви пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

„Обречени сме 2015 г. да е с най-високия обем плащания и ако не следваме най-амбициозните цели, резултатът ще бъде загуба на пари. 2015 г. е последната от стария програмен период и това, което ще бъде разплатено до края на годината, е това, което страната ни ще е успяла да разплати през целия програмен период. Сумата, която трябва да бъде платена, е впечатляваща - става дума за близо 4,5 млрд. лв.", каза Дончев.

Той допълни, че управляващите имат амбицията новият период 2014-2020 да започне като реални плащания. За тази цел има значение темпът на одобряване на оперативните програми и темпът, с който се акредитират управляващи органи.

„Като цяло амбицията ни е да бъдат отворени процедури за не по-малко от 6 млрд. лв. и да бъдат разплатени не по-малко от 1,1 млрд. лева“, заяви той. 

Натрупването на суми от стария и новия период ще се отрази на инвестициите и икономиката, отбеляза вицепремиерът.
Той обаче посочи, че тези цели са тежко предизвикателство. Цялата работа трябва да бъде свършена от същите администрации със същия брой хора и сравнено с 2014 г., това са повече от два пъти повече пари, които трябва да преминат през системата.

„При управлението на проекти не трябва да има кампанийност. Няма държава, която през първия период да е платила 100% от полагащите й се средства. Ние към момента имаме 64% платени от ЕК средства и 70% вътрешни плащания. За 2015 г. можем да гоним по-високи цели“, заяви Томислав Дончев.

Той допълни, че работата по закона за еврофондовете е възстановена. Той ще бъде създаден с цел системата да бъде устойчива към политически експерименти и да са балансирани правата на участниците в процеса. Сега при спорове управляващият орган (на съответната програма - бел. ред.) има последната дума.

Тези, които управляват проекти, могат да си търсят правата само по реда на Гражданско-процесуалния кодекс, а с промените това ще става по реда на Административно-процесуалния кодекс. Това ще дисциплинира управляващите органи, смята Дончев. Според него законът ще бъде факт до края на този политически сезон.

По повод заложената задача по европроекти в бъдеще да се кандидатства само електронно, Дончев заяви, че системата ИСУН ще бъде обновена през втората половина на тази година.

„Необходим ни е и изцяло нов Закон за обществените поръчки (ЗОП). Сега няколко пъти годишно се правят поправки на базата на политически емоции. От толкова много кърпене законът е труден за следване. Имаме добър повод за това - трябва да транспонираме европейски директиви. Крайният срок е началото на 2016 г., но аз мисля, че можем да го направим по-рано. До седмици ще бъде сформирана работната група. Вече поисках предложения от всички браншови организации и НСОРБ за това какво трябва да се промени“, обясни Томислав Дончев.

Той допълни, че от гледна точка на политиките законът трябва да е толкова прост, колкото може да бъде. Понякога нарушенията се дължат не на нарушения, а на сложните правила, обясни вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още