IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за еврофондовете е на финалната права

Системата на управление на европарите няма да се променя, но бенефициентите ще могат да обжалват решения на Управляващите и Одитните органи по реда на АПК

19:02 | 21.01.15 г.
Законът за еврофондовете е на финалната права

Законът за управление на средствата от Европейския съюз (ЕС) е на практика готов. Текстовете ще бъдат още веднъж съгласувани с отговорните ведомства, както и със специалисти в юридическата сфера от БАН и университетите, преди да бъде предложен за обществено обсъждане.

Това съобщи пред депутатите от парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря за еврофондовете и икономическата политика.

Припомняме, че подготовката и приемането на такъв закон бяха замислени още по време на предишното правителство на Бойко Борисов. Заради смяната на властта обаче работата по законопроекта беше “замразена” и потръгна отново към края на миналата година по идея на вицепремиера в служебното правителство на Георги Близнашки Илияна Цанова.

Ангажиментът и на Цанова, и на новото правителство на Борисов беше текстовете да са готови до края на януари и да минат обществено обсъждане. Според Дончев законопроектът може да влезе за обсъждане от Народното събрание през пролетта.

Текстовете не предвиждат промяна на системата на управление на европейските пари, тъй като няма време за това. В него обаче се регламентират ясно правата и задълженията на всички участници в системата и се дава възможност на бенефициентите да обжалват по реда на Административно-процесуалния кодекс решения на Управляващите и Одитните органи, обясни Дончев.

Другата новост е, че новата Програма за развитие на селските райони и Програмата за морско дело и рибарство (2014-2020 г.) ще бъдат обхванати от системата ИСУН 2020. Новите й функционалности, свързани с пълното електронизиране на процеса по усвояване на европейските пари – от кандидатстването до отчитането, са все още в процес на разработване.

Що се отнася до новия Закон за обществените поръчки, вицепремиерът обясни, че тече работата и по него. Дончев припомни, че България е длъжна до 1 януари 2016 г. да въведе новата европейска директива за обществените поръчки и допълни, че амбицията е страната ни да спази този срок.

Агенцията за обществени поръчки работи по текстовете, поискани са и предложенията на всички заинтересовани от процеса – социални партньори, съсловни организации, общините и т. н. Предстои да бъде сформирана и официалната работна група, която да подготви окончателния вариант на Закона.

Томислав Дончев потвърди, че през тази година трябва да усвоим над 2,3 млрд. евро (около 4,5 млрд. лева) от стария програмен период 2007-2013 г. по правилото N+2, за да не загубим средства. Отделно са планирани да стартират схеми за над 6 млрд. лева по новите оперативни програми.

През февруари одитният комитет на старата оперативна програма “Регионално развитие” ще одобри приетата от България финансова корекция, за да бъдат отблокирани парите по двете спрени оси на програмата – за туризъм и градско развитие. В тази връзка засегнатите общини получиха безлихвени заеми от правителството, за да се разплащат с инвеститорите.

Правителството прие в края на миналата година финансова корекция по "Регионално развитие" в размер на близо 133 млн. лева, от които 110 млн. са плоска корекция, а останалите – индивидуални на отделните бенефициенти, поясни днес Дончев. Той допълни, че тези пари на практика се връщат в програмата и предстои Комитетът по наблюдение да реши по кои оси и проекти да се разпределят.

Продължават и дебатите с Еврокомисията по новите програми “Региони в растеж” и “Околна среда” заради финансирането на малките общини по първата програма и бенефициентите по отношение реализацията на водните проекти по втората програма. Все още не са изпратени и текстовете на новата Програма за развитие на селските райони, по която ЕК имаше над 450 коментара.

Одобрението на Комисията не се очаква преди средата на годината. Забележките на Брюксел по Програмата за морско дело и рибарство пък са пристигнали буквално преди дни и се работи по отстраняването на нередностите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още