IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводът за битовите отпадъци на София заработи след 10-годишна сага

Закрива се наказателната процедура срещу България заради отпадъците в столицата

14:42 | 14.09.15 г. 8
<p>
	<em>Снимка: МОСВ</em></p>

Снимка: МОСВ

София вече има завод за преработка на битовите отпадъци и така се закрива наказателната процедура срещу България за неправилно прилагане на европейското законодателство при управлението на отпадъците в столицата. Това съобщи еврокомисарят Кристалина Георгиева при официалното откриване на завода за механично-биологично третиране на битови отпадъци и производство на RDF гориво край софийското село Яна.

Така приключва десетгодишната сага по проекта на Столична община за изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци. Още през 2005 г. след протести беше затворено депото за отпадъци в  Суходол, след това до 2007 г. боклукът беше балиран и трупан на площадки за временно съхранение в районите Искър и  Кремиковци. След като количествата достигнаха 500 000 тона, общината се споразумя с няколко града в страната и боклукът пътуваше с камиони към техните депа. Стратегия за дългосрочно управление на отпадъците е приета от общинския съвет през 2007 г. През 2011 г. общината кандидатства за еврофинансиране по програма „Околна среда“ 2007 – 2013.

„Ще открием завода и ще закрием наказателната процедура срещу страната ни“, каза Кристалина Георгиева по повод процедурата, която започна през 2011 г. и по-късно беше замразена от  Европейската комисия заради свършената междувременно работа по проекта.

Еврокомисарят припомни, че България е ускорила усвояването на евросредства и вече е на осмо място в ЕС по този показател, а преди година е била на предпоследно място по усвояване.

Това е най-голямото промишлено строителство с публични средства от 25 г. и най-големият проект по ОПОС, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя беше категорична, че в резултат на инвестицията няма да се наложи вдигане на такса „смет“. „Преди години имаше идеи за строителство с публично-частно партньорство, което щеше да означава връщане на инвестицията“, припомни тя. По думите на екоминистъра Ивелина Василева това е най-големият успешно изпълнен в срок проект по ОПОС.

Леонидас Боболас – изпълнителен директор на „Актор“, посочи, че при строителството са използвани иновативни технологии, като е построена една от най-големите и модерни инсталации за преработка на отпадъци в Европа.

Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Ласло Бараняй заяви, че досегашната подкрепа на финансовата институция като цяло за България е достигнала 4,5 млрд. евро, а подкрепените миналата година проекти са за 600 млн. евро.

Премиерът Бойко Борисов припомни затварянето на депото в Суходол и кризата с боклука, докато беше кмет на София. Той подчерта, че предприятието е изцяло общинско и в случая няма намесени „мечки, вълци, лисици“ (по адрес на бивши концесионери на боклука – бел. ред.).

По повод строителството на Северната скоростна тангента той се обърна към строителния министър Лиляна Павлова и я подкани по-бързо да приключат спасителните археологически разкопки, за да не се наложи строителството да бъде довършено с пари от бюджета.

Съоръженията в завода вече са тествани в работен режим, но реално преработката на боклук в големи количества започва утре, заявиха представители на строителя - обединението „Актор – Хелектор“. Изпитателният срок на съоръженията е една година.

Строителството на завода е на стойност 345 млн. лв., от които 84% еврофинансиране по програма „Околна среда“ 2007 – 2013. Строителството му отне две години. Заводът ще преработва 410 хил. т отпадъци годишно.

Интегрираният проект на общината включва още изграденото вече депо за неопасни отпадъци на площадка „Садината“, инсталациите за зелени отпадъци на площадка „Хан Богров“ и пилотно разделно събиране на отпадъци в „Овча купел“ и „Кремиковци“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 8 години
Айде сега политическата шайка под строй към този завод!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
vinbg
преди 8 години
Винаги около изборите се говори за тоя завод. А сега дори ще го "пускат" :). Няма такава предизборна кампания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
Илко
преди 8 години
Герберастията продължава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Браус лельо Данче, сега чакаме и завод за преработка на кучета и на улични дупки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 13
LuckyYou
преди 8 години
10 години чакаме този завод, а сега такса смет ще се вдигне до небето заради него! знаете ли го това?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
LuckyYou
преди 8 години
10 години чакаме за нещо, което е с остаряла технология! Какво ми го хвалите, такива модели заводи за *** не се строят вече в ЕС - морално остарели ли са, строят се много по-модерни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още