IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводът за боклук на София започва работа от понеделник

Вчера е издаден Акт 16 на съоръжението, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова

12:33 | 12.09.15 г. 1
Заводът за боклук на София започва работа от понеделник

Новият завод за преработка на боклука в София започва работа в понеделник, съобщи в предаването “Седмицата” на Дарик радио столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Заводът е получил Акт 16 вчера, обясни Фандъкова. Със стартирането на работата му се гарантира над 50% рециклиране на отпадъците, което е над европейските изисквания в този момент, каза още кметът.

RDF горивото, произвеждано от завода, ще се ползва от “Топлофикация София”, но строителството на специалната инсталация още не е започнало.Тя също ще се финансира с европейски средства, като апликационната ще бъде изпратена скоро. В най-добрия случай работата по инсталацията ще започне в края на следващата година, поясни Фандъкова.

Дотогава обаче RDF горивото ще се ползва от циментовите заводи. Започне ли да го ползва обаче, нуждите на столичната “Топлофикация” от природен газ ще намалеят с 10 на сто.

Проектът за завода за преработка на софийския боклук е най-големият по старатата оперативна програма “Околна среда”, припомни Фандъкова. Първият етап беше завършен през 2013 г., когато заработи депото на гара Яна.

От началото на миналата година функционират и инсталациите за преработка на биологични отпадъци, от които се произвеждат електричество и компост, каза още Фандъкова.

В момента старите сметища на София се рекултивират, каза още кметът на София. Тя допълни, че няма основание за повишаване на таксата “смет” заради новото съоръжение, тъй като общината има приходи от инсталациите – от компост, електричество, а съвсем скоро и от рециклируемите продукти.

Фандъкова изрази увереността си, че до случая Суходол – бунтовете срещу сметището отпреди около 15 години, няма да се стигне, тъй като има ясна програма за управление на отпадъците и тя ще се надгражда.

Кметът на София каза още, че през следващата година трябва да приключи изпълнението на мащабната програма на местната администрация за реконструкция на ключовата инфраструктура. След това ще започне постепенното обновяване на вътрешнокварталната инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
s3
преди 8 години
Фандъкова помни за бунтовете от преди 15г., но не помни за тези отпреди 4-5г. като взеха да пакетират балички с ***, дето ги натресоха после към провинцията ... Интересно.Сега да видим кой ще плати сметкатаза преработването на ***, дали ще е столична община, или държавата тихомълком ще поеме и този разход, защото е за столицата, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още