IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Китай намали лихвените проценти

Регулаторът понижи и изискванията за резервите на банките, за да подкрепи икономиката

14:30 | 25.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Централната банка на Китай понижи във вторник лихвените проценти и в същото време намали изискванията за задължителните резерви на кредиторите за втори път през последните два месеца, за да подкрепи забавящата се икономика и сриващия се фондов пазар, който предизвика ударни вълни в цял свят, съобщава Ройтерс.

Народната банка на Китай заяви в сайта си, че понижава едногодишния лихвен процент по кредитирането с 25 базисни пункта до 4,6% в сила от 26 август.

Централната банка свива едногодишния лихвен процент по депозитите с 25 базисни пункта.

В същото време регулаторът заяви, че понижава и съотношението на задължителните резерви с 50 базисни пункта до 18% за повечето банки. Промяната ще влезе в сила от 6 септември.

Банката предприема стъпката, след като във вторник китайските борсови индекси се сринаха с повече от 7% до най-ниските си нива от декември насам в допълнение на резкия спад от 8% в понеделник.

Централната банка шокира световните пазари като обезцени юана с почти 2% на 11 август. Институцията нарече стъпката реформа на свободния пазар, но някои смятат, че това е само началото на дългосрочно обезценяване на юана с цел стимулиране на износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още