IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank придобива Arm Holdings за 32 млрд. долара

В момента близо 95% от смартфоните на пазара използват процесори, базирани на архитектури на ARM

08:45 | 18.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският технологичен концерн SoftBank ще придобие Arm Holdings, британската технологична компания за производство на чипове, за 23,4 млрд. паунда (32 млрд. долара) в една от най-големите сделки в технологичната индустрия, предава Bloomberg. АRM има силно присъствие на пазара на мобилни устройства и възнамерява да се превърне във водещ фактор и в навлизането на повече смарт устройства.

Сделката за базираната в Кеймбридж Arm, която бе основана преди 25 години и сега има 4000 служители, ще бъде най-голямото придобиване на европейски технологичен бизнес. 



SoftBank ще плати 17,43 долара за всяка една единична акция на компанията, което представлява премия от 43 на сто над цената на затваряне на акциите от петък, а според параметрите на споразумението цялата сума ще бъде преведена под формата на плащане в брой. Очаква се официално двете страни да потвърдят тази сделка до броени часове и тя ще се превърне в най-голямото придобиване в историята на SoftBank. Благодарение на тази инвестиция японската компания ще разполага с възможността да стане по-влиятелен фактор на пазара на смартфони, както и в набиращата популярност концепция "интернет на нещата".

В момента приблизително 95% от смартфоните на пазара използват процесори, които са базирани на архитектури на ARM и тя вече има планове да се конкурира с Intel и в сферата на сървърите. Успоредно с това британската компания проявява интерес към автомобилната индустрия и смарт устройствата, които се свързват към интернет, където вижда най-голям потенциал за бъдещо развитие.

Само преди седмици Масайоши Сон, харизматичният 58-годишен председател на Борда на директорите на японската група, внезапно се раздели със своя главен оперативен директор и смятан за наследник на поста Никеш Арора, бивш изпълнителен директор на Google.

Някои от предишните сделки на компанията  включват инвестицията от 20 млн. долара в китайската Alibaba през 2000 г., като сега тя се оценява на 65 млрд. долара, както и придобиването за 15 млрд. долара на губещото японско поделение на Vodafone през 2006 г., което позиционира SoftBank като трети по големина оператор на пазара.

През последното десетилетие SoftBank участва в над 140 сделки на стойност над 82 млрд. долара, показват данни на Dealogic. Почти всички от тях са осъществени през последните четири години от Арора, който осъществи поредица от сделки, от закупуване на малки дялове на стойност няколко милиона долара в малко известни стартиращи фирми до инвестиции за милиарди долари в бързо развиващи се компании като Didi Chuxing, китайския конкурент на Uber.

Arm често се считаше за потенциална цел за придобиване от страна на Intel, най-големия производител на чипове в света, който не успя да се възползва от бума на смартфоните. Чип архитектурата на Intel, известна като x86, е разработена за РС и е неподходяща за устройства, за които ефективното потребление на енергия е от ключово значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още