IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският оператор Softbank купува американския Sprint Nextel

Сделката на стойност 20,1 млрд. долара е за 70% от акциите, като след нея ще бъде създаден третият най-голям в света мобилен оператор

15:01 | 15.10.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Масайоши Сон и Дан Хесе при обявяването на сделката днес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Масайоши Сон и Дан Хесе при обявяването на сделката днес. Снимка: Ройтерс

Японският мобилен оператор Softbank ще придобие 70% от американския си конкурент Sprint Nextel, съобщи Bloomberg. Сделката е на стойност 20,1 млрд. долара и чрез нея Softbank ще разшири международното си присъствие, като по този начин компенсира свиването на местния пазар. Според Bloomberg това е най-голямото външно придобиване на японска компания от 2000 г. насам.

Самата Softbank съобщи, че новата обща компания ще стане третият по големина в света мобилен оператор по приходи. След обявяването на новината сайтът на Sprint се срина, съобщи TechCrunch.

Японската компания ще купи акции на Sprint Nextel от пазара за 12,1 млрд. долара, като освен това ще плати и 8 млрд. долара за новоемитирани книжа на американския оператор за по 5,25 долара всяка акция.

Необичайната структура на сделката ще даде на затъналата в дългове американска компания бърза ликвидна инжекция, което ще ѝ помогне да продължи да се конкурира на местния пазар с гигантите AT&T и Verizon Wireless, пише Wall Street Journal.

Дружеството ще може да използва средствата за погасяване на задълженията си, както и да инвестира в по-бързото разширяване на собствената си 4G мрежа.

Директорските бордове на двете компании вече са одобрили сделката, а очакванията са тя да бъде финализирана до средата на 2013 г., стана ясно от публикувано днес в Токио съобщение.

Сделката ще позволи на управляваната от един от най-богатите мъже в Япония – милиардера Масайоши Сон, компания да компенсира негативните ефекти от свиването на дейността си на родния пазар.

Сон държи 20,9% от акциите на Softbank, който беше първият мобилен оператор, започнал да продава iPhone в страната.

Милиардерът е известен с рискованите си начинания, сред които е и придобиването на японското подразделение на Vodafone през 2006 г. срещу 15,5 млрд. долара. Сделката, която за времето си също се смяташе за твърде скъпа, отвори пътя на компанията за навлизане на пазара на мобилни услуги.

Сега обаче Сон сключи истинска сделка със синергия за двете компании – и двата оператора развиват LTE на еднаква честота, което ще помогне да се сместят разходи.

Досегашният главен изпълнителен директор на Sprint Дан Хесе остава директор на компанията, обявиха двете фирми.

Придобиването на Sprint Nextel обаче има и негативи. То ще увеличи двойно задълженията на японската компания.

Softbank има нетни дългове в размер на около 10 млрд. долара, а тези на ръководеното от Дан Хесе американско дружество се оценяват на около 15 млрд. долара. Към общата сума трябва да се добавят и нетните задължения от около 2 млрд. долара на японската телекомуникационна компания eAccess, която Softbank се съгласи да придобие наскоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Fiscalist
преди 11 години
Масайоши-сан е един от най-големите играчи, евала му правя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 11 години
Благодаря, стават грешки... коригирано е вече ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още