IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: Нужни са нови правила за къмпингуването*

Тоталната забрана за къмпингуването ще отпадне, защото нормата е неработеща, съобщи министърът на туризма

15:24 | 16.03.16 г. 1
Ангелкова: Нужни са нови правила за къмпингуването*

Няма да има тотална забрана за къмпингуване на територията на страната - член 207 от проекта на Закона за туризма отпада, защото е неработещ, но правила за къмпингуване трябва да има. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на първата от поредица срещи по публично обсъждане на заложените в Закона за туризма промени за къмпинкуването.

Припомняме, че въпросният член предвиждаше тотална забрана за разполагане на палатки в страната извън регламентираните къмпинги. Заложени бяха и санкции за нарушители от 200 лева.

Ангелкова посочи, че Министерството на туризма ще даде 10-дневен срок за събиране на мнения какво представлява къмпингуването и подчерта, че е нужно ново определение за къмпинг и къмпингуване. Тя насочи вниманието на участниците именно към дискусия по тези точки.

„Вярвам, че всички сме за ред и правила, за да опазим природата и да развиваме добър туристически продукт. Но е важно да обсъдим как да се случи това“, посочи Ангелкова по време на дискусията.

Тя беше категорична, че общественото обсъждане на Закона за туризма ще продължи до намирането на балансирано решение. Министерството ще формира рамка, която отново ще бъде публикувана за обществено обсъждане, заяви министърът.

„Ние не сме за забрана, а за правила, за да гарантираме защита на околната среда“, категорична бе Николина Ангелкова.

До момента в закона има наименование за къмпинг, което трябва да бъде отново дефинирано. Има и наредба за категоризация, която предлага категории за къмпингите и минимални условия в тях като ток, вода и други, напомни министърът.

Първи в обсъждането се включиха от Инициатива „Зелени закони“, като казаха, че е нужно по-дълго обсъждане и с няколко срещи не може да се легитимира текст за къмпингуването. От Организацията настояват за срок от два месеца на задълбочени срещи между експерти и допълниха, че са възмутени от забраната за къмпингуване извън къмпингите, защото такива почти не съществували. От Инициативата посочиха, че имат забележки и към другите членове от закона.

Петър Берон от Природонаучния музей също взе отношение, като каза, че от асоциацията по спелеология са против, защото геолози, проучващи терени, няма да има къде да нощуват. Има страни, където в природни паркове не може да има къмпинги, но имат достатъчно регламентирани, каза той.

От Асоциация за къмпинги и каравани предлагат да се въведе понятието кемперстоп, тоест за място за стопирането им при наличието на течаща вода. Искат да отпадне забраната на свободното къмпингуване, за регламенти и правила, а не забрани, както е в ЕС, да се промени закона така че да се насърчи изграждането на къмпинги на местно ниво. Според Асоциацията сега в България има най-много два къмпинга, които отговарят на стандартите и се обявиха за норми, които да регламентират къмпингуването в България. .

От обединението настояват страната ни да се рекламира като дестинация за къмпингуване. 

От Българския къмпинг портал посочиха, че понятието къмпинг вече е дефинирано и затова следва да се дефинира къмпингуване и бивакуване, на кои места, кога и при какви условия. Искат и контролен орган, който да следи за правилата.

От Балканския център за устойчивост предложиха бъдещата регулация на този вид нишов туризъм да се погледне и от гледна точка на хората, които не почиват, а правят бизнес от това.

За Гражданска инициатива „Да спасим Карадере“ основният проблем е устройството на териториите. От там искат общините да предоставят информация за устройствените планове и на тази основа да се дискутира всичко останало.

Асоциацията за алтернативен туризъм изрази своите притеснения от философията на този закон, определйки го като "от миналото" - той спира развитието на предприемачеството с амбицията да наказва и регулира всичко. Законът не предвижда развитие на приключенския туризъм и въобще не залага стимули за това. Затова от Асоциацията искат проектът да бъде оттеглен и да се обсъди, "докато узрее".

Борислав Сандов от „Зелените“ коментира със задоволство, че е отпаднала забраната за къмпингуване. Той апелира чрез Закона за туризма да се създават повече условия за разнообразен туризъм, което да стимулира и икономиката ни. "Зелените" ще внесат и свое становище, каза Сандов, но без да дава повече детайли.

Представител на "бивакуващите" изрази мнение, че не иска да се създават специални условия по установените места за тази част от хората, които искат да бивакуват, защото „разчитат на дивото“

От „Да спасим Иракли“ посочиха, че законът е "тип „Балкантурист“ и казаха, че в предлаганата концепция фигурирала само "социалистическата формулировка" за къмпинги с ток и вода без никакви съвременни достижения на този вид туризъм. От организацията разкритикуваха забранителната философия на закона и посочиха, че тя трябва да се промени, защото до 20 години няма да имаме туристи.

Кметът на Приморско също изрази подкрепа за къмпингуващите, но при нужната регулация. От община Шабла също са за регламент за къмпингуването.

За уведомление на общината, че ще бъдат разпънати палатки в дадена зона,настояха "диво къмпингуващи". Те предложиха общината да има правото да санкционира, ако има боклук на мястото.

На дискусията се чуха предложения за речна полиция и специални екипи да следят за нарушители по защитените плажове.

Директорът на курорта Албена Красимир Станев каза, че отлагане на поправките е добро решение. Той се обяви за умерен подход, при който да се обединят позициите на засегнатите. По думите му Черноморието ни не е свърхзастроено и има много десетки километри плажове, които не са застроени.

Ангелкова обяви, че ще удължи общественото обсъждане по промените в Закона за туризма с още три месеца и ще назначи работна група, която да работи по предложенията, които постъпват.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Нужно е и достойнство, с което да се носи държавната служба, г-жо Ангелкова. Не може вчера да защитавате една теза, а днес - противоположна!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още