IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зона за къмпингуване на всеки плаж искат от Реформаторския блок

Министърът на туризма трябва да си подаде оставката, смята Гроздан Караджов

12:55 | 15.03.16 г. 1
Зона за къмпингуване на всеки плаж искат от Реформаторския блок

Министърът на туризма Николина Ангелкова трябва да си подаде оставката, каза реформаторът Гроздан Караджов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Законът за забраната за къмпингуване на плажа разбуни духовете в държавата през последните дни. Отношение по въпроса взе и премиерът Бойко Борисов, който се обяви в защита на дивото къмпингуване край морския бряг, пише Dnes.bg.

Вчера стана ясно, че от ГЕРБ спешно ще инициират отмяна на забраната за къмпингуване в зона А по Черноморското крайбрежие две седмици след гласуването й на второ четене в парламента (на 1 март). Това се случи след разпореждане на премиера.

"Първо в Парламента, в зала, възразихме срещу този текст, тя излезе да го защити. След това си внесе неин си закон, с който да забрани къмпингуването. В неделя изведнъж си завъртя на 180 градуса и заяви, че този текст трябва да се преосмисли, защото е грешка", заяви Караджов. 



Според него забраната да се къмпингува се прави и с устройствените закони. По думите му именно чрез тях в курортите са застроили всяка педя от Черноморието. Останали са само три места, където все още нищо не е заселено, въпреки че багерите бяха тръгнали и натам, уточни реформаторът. „Такова зверско презастрояване има само на няколко места по света“, отбеляза той. Според него то служи за пример на всички нации какво правят глупавите народи.

Според него въпрос на национална гордост, чест и принципи са плажовете да бъдат освободени в онези граници, които през 90-та година са наследени или в облика на така наречените социалистически комплекси.

"Не може и никога не е имало законова възможност в изключителната собственост на държавата върху плажната ивица някой да си построи нещо негово си. Така че това трябва да се възстанови. Да се намерят старите карти, едно по едно тези 120 места да бъдат изчистени от тези хотели. Като опозиционна сила ние ще заставаме точно зад това", посочи той.

Премиерът лансира идеята, че това е било предложение на РБ и наивните от ГЕРБ са се подхлъзнали, коментира Караджов.

"Вносители на този закон, с който се забранява къмпингуването по българските плажове, са 7 депутати на ГЕРБ, 1 от България на гражданите и 1 от СДС. Това са вносителите и няма други. Ние, които сме в опозиция, внесохме законопроект за защита на Карадере, Иракли и Корал. Това е разликата", уточни той.

"Затова е много силно подозрението и почти сме сигурни, че става дума за лобизъм: Чисто лобистка поправка на управляващите. Министър-председателят е обещал, че ще се внесе нов текст. Искам да видя текста. Обществото се надигна. С този текст се решава кризисен PR", добави още Караджов.

Реформаторът отбеляза, че в другите държави на всяко населено място, което е с курортен характер и има плажна ивица, има процент, който е обособен за къмпингуване и за каравани. Има осигурен ток, вода, изсмукване на отпадните води и отвеждане. Това нещо показва, че може да се направи регулация, уточни той.

Къде в България има разрешено къмпингуване? На практика всички традиционни къмпинги, които сме наследили, са изчезнали, защото са застроени или разрушени, посочи той. По думите му РБ би подкрепил, ако със закон се определи процент за всеки плаж в България, който да бъде пригоден за къмпингуване.

"Текстът трябва да се обсъди със специалисти. Да се запише за всеки плаж с определена категория ще трябва определен процент от него да бъде заграден и ограден във вид на къмпинг. Тогава гарантираме на хората, че има къде да се къмпингува. Това е ефективно наказание за презастроилите хотелите. В момента те се изживяват като частни собственици на плажната ивица пред вратите на хотелите им. Затова са кацнали на плажа", подчерта Караджов.

"Ако замърсителите са хората с палатките, това означава, че сме една от най-екологичните дестинации и най-скъпите за туризъм. Точно застрояването направи българския бряг непривлекателен откъм мръсотия", добави той.

Още гледайте във видеото!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Ама са РъБъТ в опозиция ли е или е във властта? Нали Пръмовица го патентова наименованоето РъБ, а тя не е в опозиция, даже е министър!ОбъркАх се вече. Тва голема далавера, иновация неква, хем да си на власт, хем в опозиция. Скрихме им топката на западните политици с тая иновация. А иначе.. на 180 градуса, на 290 градуса се завъртял.. постановката е ясна, изписа се тон мастило и се изтриха камион клавиатури за дивото къмпингуване и външния дълг минА с една дописка между другото. Докат вардим дивото, реалността ше ни нацепи като товарен влак ( или пък нема страшно, то БДЖ фалира почти...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още