IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как е уредено свободното къмпингуване в Европа?

Практиката е разрешена в някои европейски страни, а в други глобите са солени

11:55 | 15.03.16 г. 1
Как е уредено свободното къмпингуване в Европа?

На фона на ожесточени спорове между екоактивисти и инвеститори за това дали да бъде разрешено или забранено дивото къмпингуване, вчера премиерът Бойко Борисов даде заявка за отмяна на забраната.

Придозащитниците протестират въпреки всичко, а министърът на туризма Николина Ангелкова и някои депутати настояват, че трябва да се сложи край на свободното опъване на палатки сред природата.

Дивото къмпингуване е разрешено в Полша, Естония, Шотландия, Финландия, Швеция, Норвегия и Румъния, съобщи bTV. 

На места, където е забранено, като Германия, Гърция и Хърватия, са построени хиляди къмпинги, в които то е регулирано.

Великобритания

Държавен туристически сайт на Шотландия рекламира и дава съвети за диво къмпингуване. Като съвет от местната власт е посочено „Уважавайте природата и къмпингувайте безопасно”. В Уелс дивото къмпингуване е забранено, но на хората е предоставена алтернатива – отделени са цели национални паркове от стотици квадратни километри, в които то е разрешено.

Дания

В уебсайта на Министерството на околната среда на Дания има секция „диво къмпингуване”.

Уредбата там е само регулация, а министерството окуражава хората да ходят на палатка сред природата. В цяла Дания има зони за диво и безплатно къмпингуване, където може да се пали огън и има заслони.

Всичко е направено от държавата, като по този начин къмпингуването се регулира, а не се забранява. В уебсайта на датското министерство има и видеоклип, който съветва хората какво да правят, когато отидат на къмпинг.

Хърватия

Хърватия също е много добър пример за държава, в която дивото къмпингуване е забранено, но има алтернатива за любителите му. Нарушителите там се глобяват между 150 и 1000 евро, но причината е, че в страната има над 300 къмпинга с отлични условия, а Хърватия е топ дестинация за къмпинг туризъм в Европа. Инвестициите в тази индустрия и многото регулирани къмпинги правят забраната за нощуване извън тях логична.

Къмпингите в Хърватия се посещават от 2 млн. души всяка година.

Германия

Германия е една от страните, в които дивото къмпингуване е изцяло забранено, но отново има алтернатива. Освен комерсиалните къмпинги, има и регулирани места за диво къмпингуване.

Във Франция нито е разрешено, нито е забранено, но отново е регулирано, като има специални зони за къмпинг из цялата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
А в Б-стан кметовете си преграждат шосетата с цел далавери ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още