IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Мощностите в енергетиката са трудно управляеми

Общественият съвет към МИЕТ ще работи за публичност на всички договори в енергетиката, стана ясно на първото заседание на новия орган

16:35 | 05.04.13 г. 5
Асен Василев: Мощностите в енергетиката са трудно управляеми

Прегледите на енергетиката в последните дни показват ясно, че имаме свръхкапацитет за производство на електричество, съчетано със свито потребление. Инсталираните мощности обаче се управляват много трудно, коментира служебният министър Асен Василев по време на първото заседание на обществения съвет към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Василев допълни, че именно тази невъзможност за лесно превключване на мощностите създава голямо напрежение в Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Той обясни още, че през април е най-ниското потребление на електричество през годината по принцип.

В обществения съвет към МИЕТ участват представители от гражданската квота, бизнеса, синдикатите и браншови организации от енергийния сектор, както и на държавни институции като Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и БЕХ.

По време на първото заседание стана ясно, че съветът има само съвещателна функция, а право на институциите е да се съобразят или не с решенията му. На този фон енергийният министър поиска институциите в сектора да поискат от своите доставчици разрешение договорите им да бъдат публично оповестени. Сред тях например са тези  с „Газпром“, за доставка на ядрено гориво и т.н.  

На заседанието беше представен и доклад за състоянието на българската енергетика. Според данните тя е силно зависима от вноса на енергийни продукти – ако се включи и ядреното гориво, 70% от продуктите идват отвън.

От прегледа се вижда още, че има малки възможности за маневриране при балансиране на производството – АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ-овете са най-ефективни при максимално натоварване. Пиковете в потреблението всъщност се покриват от водноелектрическите централи.

Общо в България инсталираните мощности са 12,9 хил. мегавата. Регистрираните търговци на електричество у нас са 110, но реално действащите са около 12, сочат данните на ДКЕВР, които бяха представени от председателя на комисията Евгения Харитонова.

Експертите обясниха и различните компоненти във фактурата за електрическа енергия. Таксите за пренос, достъп и за „зелена“ енергия се събират от електроразпределителните дружества, но отиват в ЕСО, който ги разпределя съответно за инвестиции по мрежата, за студен резерв и за "зелените" мощности.

Заради високия интерес бяха показани и цените на най-големите производители на електроенергия от възобновяеми източници, с мощности над 5 мегавата, които са в системата на Националната електрическа централа (НЕК). Цената им варира от 699 лева (соларна технология) до 112 лева (водна централа), като различието идва от използваната технология и датата на присъединяване.

Но всъщност именно мощностите от ВЕИ са били ползвани за балансиране на енергията в предишните години, когато заради влизането ни в ЕС са били изключени ядрени мощности, а износът на електричеството е бил голям (в годините до 2010 година), стана ясно още от документа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Хора, аз се намесих, защото открих НЕПРЕЦИЗНОСТ. Останалите забележки са напълно умеестни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Didkata
преди 11 години
Е, това енергоемко производство нали трябва да се продава някъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
mapto
преди 11 години
Автоматиката работи непрекъснато, но графикът за планиране на доставките (за балансиране на търсене и предлагане) в България е седмичен. Само за сравнение във Великобритания тактът е на половин час.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Несериозно е изказването на министъра. Мощностите си функционират перфектно, автоматиката работи непрекъснато. Трудно се вземат управленските решения на политическо ниво, как да се работи с различните юридически лица, поради сключените договори. ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО.Най-добре е, когато си на такъв висок пост, да си мериш приказките и да се изказваш експертно, или поне, прецизно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
melon
преди 11 години
Аз си мисля - не може ли да се създаде някакво енергоемко производство, което да поема излишъците, когато ги има. Примерно, ако не греша торовете бяха такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още