IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газдов: Искаме недискриминационно отношение към ВЕИ сектора

ДКЕВР трябва да е арбитър, а не да е в екип с електроразпределителните дружества, заяви председателят на Българската фотоволтаична асоциация

09:59 | 24.01.13 г. 2
Газдов: Искаме недискриминационно отношение към ВЕИ сектора

Искаме да няма дискриминационно отношение към производителите на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) – цената за достъп до електропреносната мрежа например е само за тези производители, не и за ТЕЦ-овете или за АЕЦ „Козлодуй“. Това обясни за Investor.bg председателят на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Никола Газдов.

Потърсихме неговият коментар във връзка с изпратеното открито писмо до премиера Бойко Борисов. В него представителите на сектора припомниха личната ангажираност на премиера за насърчаване на инвестициите. „Личният Ви ангажимент даде надежда на 1300 обезверени производители на електроенергия от ВЕИ“, се казва в писмото

В същото време обаче в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е обявила, че на 25 януари ще бъдат одобрени „Общите условия за достъп на производителите на електрическа енергия от ВЕИ до електроразпределителната мрежа“, изготвени от дружествата. Опасенията на сектора са, че това ще стане без дебат, организиран от регулатора.

Газдов коментира още, че тези условия са едностранни и защитават изключително интересите на електроразпределителните дружества, не и на производителите. В тях, освен цената за достъп до мрежата, е предвидено още и изключване на ВЕИ-централите от мрежата по усмотрение на дружествата, без да има компенсация за това.

„Всяко тълкувание е в ущърб за нас. Производителите от ВЕИ се представят като вредни елементи, които трябва да бъдат наказвани“, заяви Газдов.

От сектора не искат тези общи условия да бъдат приети без обществен дебат и затова представители на БФА ще присъстват на заседанието на 25 януари. Никола Газдов изрази надежда за конструктивен диалог, а техните аргументи да бъдат чути.

„В крайна сметка ДКЕВР не трябва да е в екип с електроразпределителните дружества, а да бъде арбитър“, заяви той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
Pastir2
преди 11 години
Тия биха по неадекватност и лудите в Карлуково :). И аз искам гарантирана със субсидии 30% възвръщаемост, ама не ми дават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
vzhekoff
преди 11 години
И аз искам недискриминационно отношение - вместо да получават субсидии, да си плащат по средни цени за всички останали производители - ТЕЦ, АЕЦ, ВЕЦ !А не аз от джоба си да плащам на разни мошеници и ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още