IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газдов: Има голям интерес към соларните панели на покрива на сградите

Тромавите процедури и инвестиционната несигурност пречат на развитието на тази ниша, смята председателят на Българската фотоволтаична асоциация

14:48 | 17.01.13 г. 13
<p>
	Соларните панели на покривите са бъдещето на индустрията. Снимка: ЕК</p>

Соларните панели на покривите са бъдещето на индустрията. Снимка: ЕК

До около 2 хил. евро на киловат е инвестицията за поставяне на фотоволтаичен панел на покрива на сграда, коментира пред Investor.bg председателят на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Никола Газдов.
Той обясни, че в Европа вече е тенденция поставянето на такива инсталации, защото цената на така произведената „зелена“ енергия е по-ниска, отколкото закупена от мрежата.

Интересът към поставянето на соларните панели е огромен в цяла България. Желаещите обаче са поставени пред две основни трудности. От една страна тежките административни процедури, а от друга – инвестиционната несигурност.
„Много е трудно да се изчисли каква е рентабилността на тези панели“, коментира Газдов и посочи за пример решенията на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

„През септември ДКЕВР въведе такса за достъп, която намалява с до 39% от приходите на фотоволтаичните системи. Излиза така, че малките производители всъщност плащат, за да произвеждат чист ток“, обясни Газдов.

Той обаче изрази надежда, че тромавите административни процедури ще бъдат направени работещи. В сряда (17 януари) представителите на индустрията имаха среща с премиера Бойко Борисов, който заяви, че е „с две ръце за зелената енергия“, защото съоръженията сега са евтини. „Това действително е така, цените намаляха“, допълни още председателят на БФА.

В резултат на заявената подкрепа вече е започнала своята дейност работна група, която да облекчи процедурите. „Проблемът е, че има промени в Закона за устройството на териториите (ЗУТ) и на закона за възобновяемите енергийни източници, но не и в съответните подзаконови нормативни уредби, в които промени не са правени от десетина години“, обясни още Газдов.

Съответно – процедурата по поставянето на един фотоволтаичен панел на покрива е същата като за изграждане на комплекс или на енергийна централа, оплакаха се от индустрията. 

Газдов посочи още, че неговата асоциация е срещнала подкрепата на много политически партии срещу въведената такса за достъп до мрежата, която производителите на енергия от фотоволтаични централи трябва да плащат на електроразпределителните дружества. Той изрази надежда, че тази, по негови думи, несправедлива такса скоро ще отпадне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
Ами хорицата дето са си изкопали кладенец в дворчето за да не ги ограбва ВиК им сложиха данък а пък ако се опитваш да се отървеш от НЕК, това е вече ерес. Имам приятел дето си беше цопнал едино немско агрегатче в една планинска рекичка, бързей и му произвеждаше 3 квт, захранваше и помпа за да има чиста планинска вода но грозно го нагазиха че ползвал национални ресурси и трябвало да има специално разрешение(разбирай подкуп) и разбира се някакъв данък към общината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Аз не виждам проблем да си сложиш панел за лична употреба, ако токът не минават през мрежата за ниско и средно напрежение. Имам познати, които си захранват разни дейности по вили и могили с фотоволтаични панели и перки и нямат никакви отношения с НЕК на тази тема! Кабелите от джаджата отиват на единия до огромен бойлер за локално парно, на друг до отопление на оранжерия... Трябва да ги питам какви са процедурите, но не съм чул някой да ги спира да си правят ток в двора, ако не си мешат капите с ЕРП.Воят на Газдов и гилдията, както виждаш и от поста на опонента ми по-долу е да се скачат с НЕК и да продават тока, който не ползват! Кажете го високо: "Искаме да си правим ток само за нас! Не искаме да продаваме ток на НЕК!" и да видим какво ще ви отговорят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
Konsultant
преди 11 години
БГ енергийния микс се състои от: основни мощности /АЕЦ и ТЕЦ/, компенсиращи /ПАВЕЦ и газови централи/ и допълващи /ВЕИ/.Та къде е проблема в момента? Те са основно 2ва:1. Липсват достатъчно компенсиращи или с други думи ни трябват няколко нови газови централи и картинката заспива;2. Електроразпределителните дружества нямат сметка, а и никой не ги задължава да инвестират достатъчно в поддържането на съществуващата ел. мрежа и изграждането на нова ...! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
vankata89
преди 11 години
Един от големите проблеми на фотоволтаиците е че няма къде да съхраняват енергията. Батерийте са скъпи и бързо заминават за няколко години. Ако съхраняваш енергията във водород чрез електролиза във цистерни може би но това не е за home маде твърде е опасно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Нека без да споменаваме имена, само да упоменем, че някои ЕРП-та са вече и производители на ток, по остарели и конвенционални начини. И хич не им е хубаво да има конкуренция! Истината е да се правят малки "комунки" от съседи които сами си произвеждат и разпределят (споделят) енергията. Само така гигантските алчни монополи ще свалят цената много кратно надута над морално допустимата! А и ако се махнат по-добре! Защото кой от Вас има протокол за електромера си, че е минал на тестове в независим изпитателен орган? Който да удостовери, да този уред е точен и не Ви ощетява? Аз лично не познавам таков чиляк1!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
Jay Gould
преди 11 години
Тоя Газдов много го обичате в Инвестора :)) Ама вземете го питайте най-после, че ми омръзна да задавам един и същи въпрос, дали е роднина на Газдов от концлагера в Ловеч?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
vankata89
преди 11 години
Тия дет имат къщи никой не ви пречи да се махнете от ЕРП-тата и да си сложите колкото панела искате и каква енергийна мафия пречи не мога да разбера. Пък ако ти остава ток може да продаваш и на комшията :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
vankata89
преди 11 години
Айде кат са толкос ефективни тия зелени простотии откачайте се от НЕК и си ги слагайте на покривите. *** не ви стиска нали понеже още са икономически неизгодни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
И ти като Газдов мислиш доста елементарно, ти и той мислите за панелите на покривите все едно се правят за да обслужват енергийната система на страната. Ми това изобщо не е така, явно ти не можеш да го схванеш, та да ти разясня, че когато си инсталира човек даден панел на покрива дори да не продава грам ток на енергото, този човек ще е на ГОЛЯМ ПЛЮС понеже един човек може лесно да се нагласи спрямо това, че тока е главно денем вече си има (и то много отдавна де) часовници дори електроуреда ти да не го поддържа може пак да си го направиш трябва малко акъл. Отделно станция за съхранение на десеттина киловата изобщо не е скъпа. Истинския проблем е че енергийната мафия не позволява отделните индивиди да са независими, това е кошмарът им, затова и законите им са такива, ако процедурите бяха лесни до 5 години потреблението на енергия за домашни нужди от НЕК ще падне с поне 1/3 и никакво Белене и тем подобни машини за пари за някой хора нямаше да ни трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 11 години
Не знам кой е ***, но презумпцията да задължаваш някого да купува нещо, без да се интересуваш дали му трябва, е меко казано нагла, разчита на *** насреща и е типично в стила на избуялите напоследък либерал-мошеници, които докараха държавите до днешната катастрофа, налагайки доктрината "Privatizing profits and socializing losses".Защо не си сложиш панелите и не се откачиш от НЕК? Или купувай от тях на цени, на които ти им го продаваш? Ако произвеждаш повече, ще си на кяр! Или пък просто си купувай ток от тях, когато ти трябва, а им продавай, когато ти поискат! А? Изобщо не ви пука, че НЕК ще фалира за няма и година, ако пуснат кърлежи като вас да се разпасват, а после? Нощем на свещи? Не, мерси! По-добре плъшоците в ъгъла!Имаш ли идея как се поддържа енергийна система в баланс и как се гарантира денонощно електроснабдяване на една държава? Слагай панел и перка за нощен ток и се откачай смело, щом не те интересува как ще оцелява НЕК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още