IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Перник търси своята „зелена“ идентичност

Общината разработи програма за използването на енергия от възобновяемите енергийни източници

13:10 | 03.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Община Перник търси своята „зелена“ идентичност

В община Перник залагат на възобновяемите източници като начин за разнообразяване на начините за производство на енергия. Това става ясно от програмата за насърчаване на използването на енергия от възобновяеми източници до 2020 година, публикувана на сайта на общината.

Като цяло плановете са да бъде потърсена „зелената“ идентичност на общината и в изпълнение на тази цел ще бъдат изработени правила за енергийно ефективно поведение на служителите в общинската администрация, както и за „зелени обществени поръчки“.

Наред с тези намерения ще бъдат разнообразявани и източниците за производство на електроенергия. „Районът е с влошено качество на атмосферния въздух, което налага допълнителни мерки за диверсификация на енергийните източници и преминаване към възобновяеми, които биха допринесли за постигане на екологично равновесие“, се казва в документа.

През 2012 година са реализирани няколко проекти за енергия от възобновяеми източници, е записано още в документа. Общо произведени са 285,014 MWh енергия.

Най-голямо количество енергия от възобоновяеми източници е произвела ВЕЦ „Студена“, собственост на местното ВиК – дружество. През миналата година централата е произвела над 190,797 МWh енергия. Останалата електроенергия е произведена от трите нови фотоволтаични централи, разположени в село Кралев дол и които функционират от миналото лято.

От общината обаче смятат да популяризират използването на ВЕИ и от домакинствата. Ще бъдат реализирани информационни кампании за използването на слънчеви колектори и фотоволтаици, биомаса и природен газ.

В плановете на общината са да бъдат реализирани и проекти за подобряване на енергийната ефективност в общината – ще бъдат направен ремонт на уличното осветление, както и саниране на жилищни сгради. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още