IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на зелен ток не са присъединявани към енергийните мрежи след 1 юли

За лицензиране чакат зелени електроцентрали с инсталирана мощност около 70 мегавата, съобщи председателят на енергийния регулатор

14:36 | 27.11.12 г.
Производители на зелен ток не са присъединявани към енергийните мрежи след 1 юли

След 1 юли т. г. производители на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) не са присъединявани към енергийните мрежи, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

За лицензиране обаче чакат „зелени“ електроцентрали с инсталирана мощност около 70 мегавата, допълни той.

Преди няколко месеца Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) предприе проверки по искане на икономическото министерство във връзка с ускореното издаване на разрешителни за присъединяване на соларните паркове към националната електрическа мрежа.

От сдруженията на производителите на „зелен“ ток алармираха, че на дирекцията за строителния контрол е било наредено да не издава разрешения за ползване на фотоволтаични паркове преди 1 юли, откогато пък влязоха в действие нови, по-ниски преференциални изкупни цени за тока от възобновяеми източници.

Освен, че беше орязана печалбата на производителите на „зелена“ енергия, през септември енергийния регулатор въведе и цена за достъп до енергийните мрежи, която ВЕИ централите трябва да плащат на електроразпределителните дружества, за да се компенсират високите разходи за присъединяването им към енергийните мрежи.

Тази такса предстои да бъде узаконена, след като депутати от ГЕРБ предложиха промени в Закона за енергетиката, които са внесени за обсъждане от парламента.

Заради по-ниските изкупни цени на „зелената“ енергия и въведената такса за достъп на производителите й до енергийните мрежи логично намаля интересът към инвестиции в производството на енергия от възобновяеми източници. Наскоро бившият председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" Орлин Владиков съобщи, че от началото на годината масово се продават ВЕЦ-ове и соларни паркове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още