IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в България се подобрява през март

Напредък е отчетен в промишлеността, строителството и търговията на дребно, показват данните на НСИ

12:15 | 29.03.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бизнес климатът в България през март се подобрява спрямо февруари, отчита Националният статистически институт (НСИ). През март показателят се повишава с 2,9 пункта в сравнение с февруари, като подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в промишлеността, строителството и търговията на дребно.

Бизнес климатът в промишлеността нараства с 2,1 пункта спрямо предходния месец в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата производствена активност се подобрява, като и прогнозите им за следващите три месеца са оптимистични.

Факторът, затрудняващ в най-голяма степен бизнеса, продължава да е несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното му влияние. Относно продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца. 

Най-сериозно бизнес климатът се покачва в сектора на строителството - с 8,0 пункта, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата отчита и нарастване на получените нови поръчки през последния месец, което е съпроводено и с по-оптимистични очаквания за дейността през следващите три месеца.

По отношение на заетите в бранша прогнозите са също в посока на увеличение. Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните пречки за развитието на дейността, като през последния месец се наблюдава засилване на неблагоприятното им въздействие, отчита статистиката. Очаква се продажните цени в строителството да останат без промяна през следващите три месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно се повишава с 2,4 пункта в сравнение с февруари в резултат на благоприятните очаквания на търговците. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-оптимистични. Недостатъчното търсене продължава да бъде най-сериозният проблем за развитието на бизнеса в този сектор. Търговците предвиждат цените да запазят своето равнище през следващите три месеца.

В сектора на услугите стопанската конюнктура запазва приблизително нивото си от предходния месец. Относно развитието на бизнеса мениджърите са оптимисти, като очакванията им за търсенето на услуги през следващите три месеца продължават да се подобряват.

Основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията, остават свързани с конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда. По-голяма част от мениджърите очакват продажните цени в сектора да останат без промяна през следващото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
явно е на база на предишния месец който беше 28 дни :):) обаче се налага да гадеам дали наистина е така при липса на пълна информация от статията.Щото все пак този месец има 10% повече дни от предишния :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivan.r
преди 6 години
днес са си ги качили на страницата - днес ги публикуват, предполагам, че ги мерят преди края на месеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Пуки
преди 6 години
Защо са тези статии?Първо месец март още не е свършил или бъркамВторо НСИ трябва да обработи даннитеТрето прогнозните резултати нямат ли толеранс на достоверност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още