IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокираме вноса и транзита на гръцка селскостопанска продукция през България

Ако кризата не се реши до дни, българските превозвачи започват контраблокада по цялото протежение на българо-гръцката граница

14:00 | 24.02.16 г. 9
<p>
	Съвместна пресконференция за кризата с блокадата на Ивайло Московски, Даниел Митов и превозвачи <em>Снимка: БТА</em></p>

Съвместна пресконференция за кризата с блокадата на Ивайло Московски, Даниел Митов и превозвачи Снимка: БТА

Ако до понеделник гръцката страна не намери начин да реши кризата с блокадата, българските превозвачи декларират, че ще започнат контраблокада по цялото протежение на българо-гръцката граница. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски на брифинг по темата, цитиран от Агенция „Фокус".

„Фокус на контраблокадата ще бъдат изцяло и само селскостопански стоки, тоест бусове, автомобили, тежкотоварни превозни средства, превозващи изцяло и само селскостопански стоки", уточни министър Московски. „Ще се постараем да страдат само тези, които причиняват на нас това страдание", заяви той.

Ивайло Московски уточни, че около 60 процента от вноса на плодове и зеленчуци у нас е от Гърция.

„Ако до понеделник не се намери трайно решение на кризата с блокадата на българо-гръцката граница, ще бъде блокиран вносът и транзитът на гръцка селскостопанска продукция през България“, посочи и Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), цитиран от БТА. 

Превозвачите са решени също да блокират българо-гръцката граница по време на Великденските празници и Гергьовден. Никакви автобуси с туристи няма да бъдат пропускани двустранно от 30 април до 7 май, както и по-късно през лятото от 15 юли до 28 август в разгара на летния туристически сезон.

"Всички туристи, които смятат да пътуват за Гърция, да имат предвид, че ги очаква най-малко 15-часов престой на границата", коментира Столарски.

Министрите Московски и Митов съобщиха, че ще настояват пред ЕК да се разработи нов тип документ, адекватен на подобни кризи. Причина за това е, че след седем годишни нотификации от страна на България към ЕК за сходни на сегашната ситуация, страната ни не е получила отговор и компенсации.

По думите на Даниел Митов ЕК няма изготвен реално работещ механизъм за подобни случаи и това трябва да се промени. Според него ако такива казуси се случват отново, страната, която ги е предизвикала, трябва да изплати обезщетения и компенсации.

Вчера гръцките фермери отново блокираха границата до пункта "Кулата – Промахон", недволни от преговорите с правителството си, след като за няколко дни блокадата бе вдигната.

Към момента продължава блокадата на гръцките фермери на два от граничните пунктове с България. Осем километра е опашката от тежкотоварни камиони на Кулата, а на "Илинден-Ексохи“ от 10 часа тази сутрин не се пропускат никакви превозни средства, уточнява БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 8 години
искаш да кажеш, че който ще пътува не знае, че е блокиран пункта? Министъра трябва с палка да ги отбива ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
redcretin
преди 8 години
Туй като пу-тя как блокира западни стоки - като ши-ба собствения си народ!Що за мало=умен популизъм се разиграва?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Каква нужда има министър да ти организира алтернативни маршрути като никой не ти ги е затварял алтернативите?Всеки който иска може да заобиколи, но влиза в допълнителни разходи.На мен например ми се налага да пътувам служебно другата седмица и ще заобиколя през Сърбия и Италия. Бриндизи и Анкона не са обхванати от никаква блокада. Викаш лично министъра трябва да ми организира нещо или поне да каже коя алтернатива да ползвам та гърците да затворят и нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Пълен блокаж и бойкот на всичко гръцко.Мръсни долни г-а.д-о-в-е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Па може бизнес да се заформи "на барикадите".През телената дупка идват имигрантите, плащат на гранична полиция, после и шофьорите някой лев да ги извозват, та така хем блокада, хем бизнес, а на гърчолята да им мухлясват пласмасовите краставици и домати връз тракторите им .... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 5
scott
преди 8 години
Почна да ме гложди въпросъ: как ше преминават мигрантите през толкоз блокади?за тех пое, така, изключениес ше се прави ли? И може ли да си ги пускат въоръжени, дан се губи време и да са разпознаваеми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 6
abdul
преди 8 години
ЕС, а? МуахахахаСвободно движение на хора, стоки и капитали? МуахаххаОтдавна вече няма ЕС... "временно"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още