IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Грозданов и Любомир Дацов в надпревара да оглавят Фискалния съвет

Съветът ще се състои от председател и четирима членове, а кандидатите са общо осем

16:57 | 03.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Борис Грозданов и Любомир Дацов в надпревара да оглавят Фискалния съвет

За председател на бъдещия Фискален съвет ще се борят Борис Грозданов и Любомир Дацов. Това стана ясно по време на изслушването на кандидатите за председател и членове на Фискалния съвет пред Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание (НС).

Съветът ще се състои от председател и четирима членове, а кандидатите са общо осем. Целта на органа е да бъде коректив на фискалните власти, като следи за изпълнението на бюджета на държавата, държавното обществено осигуряване (ДОО), НЗОК и като цяло за спазването на фискалната дисциплина и поддържането на стабилността на публичните финанси.

Народният представител в 41-то Народно събрание и бивш член на бюджетната комисия Борис Грозданов е предложението на ГЕРБ за председател и член на Фискалния съвет, а бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов – предложението на Реформаторския блок.

„Ако бъда избран, ще работя за изграждането на висок имидж на новосъздадения независим консултативен орган. Неговият председател би следвало да се нареди до тройката, която формира финансовия надзор в страната – председателят на Комисията за финансов надзор, министърът на финансите и гуверньорът на БНБ“, каза Грозданов.

По думите му една от функциите на Фискалния съвет ще бъде превантивна. В нея ще се анализират рисковете, свързани с устойчивостта на публичните финанси. От своя страна, рисковете ще се класифицират чрез два елемента – възможността за появяването на риска в действителност и отражението му върху показателите, включени в Консолидираната фискална програма (КФП).

Към превантивната функция ще спадат изготвяне на становища към проектобюджетите на държавата, ДОО, НЗОК и средносрочната бюджетна програма. Превантивната дейност ще бъде насочена и към проектозаконите, които са свързани или могат да повлияят върху показателите на бюджета.

„Фискалният съвет трябва да бъде конструиран като един активен орган, който да бъде в помощ на парламента и на бюджетната комисия. Той би бил най-ефективен по време на дискусиите относно политиката и философията на държавния бюджет“, коментира Любомир Дацов по време на защитата на своята кандидатура.

По негови думи Фискалният съвет трудно би бил коректив на стотиците служители в Министерството на финансите, които фактически работят по създаването на държавните бюджети, но би трябвало да осигури повече прозрачност. Дацов се надява Фискалният съвет да допринесе за развието и задълбочаването на външно-икономическите връзки на страната и да извършва повече аналитична работа.

Реформаторският блок има и още една кандидатура, но за член на Фискалния съвет. Това е икономистът Георги Ганев, който е и програмен директор на Центъра за либерални стратегии. „Независим експерт, с много богат опит“, определи кандидатурата му народният представител от РБ Мартин Димитров, който представи Ганев.

Макроикономистът изтъкна, че Фискалният съвет би бил полезен от гледна точка на дългосрочната устойчивост на публичните финанси и краткосрочната ефективност между секторите в икономиката.

„Фискалният съвет на България трябва да е пример за добри практики в Европа“, заяви Ганев и добави, че връзката между другите фискални съвети в Европейския съюз ще бъде много важна. По негови думи основната функция на органа следва да бъде „потушаване на напрежението“ между краткосрочните и дългосрочните цели на бюджета.

Кандидатурата на Патриотичния фронт за член на Фискалния съвет е ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов, който бе кандидат и за гуверньор на Българска народна банка.

„Всеки един от кандидатите може да е член на Фискалния съвет, може да е управител на БНБ, т.е. да управлява финансовите процеси в България“, коментира Вазов достойните кандидатури. В изказването си той изрази само опасения относно огранизационната работа на Фискалния съвет.

Кандидатът на БСП е икономистът проф. Димитър Иванов, който е бил съветник на президента Георги Първанов. Иванов очерта фискалната неефективност в редица страни членки на ЕС, като даде за пример проблемите на Гърция, подчертавайки важността на подобни корективни органи, и добави, че в момента политиката в глобален план трябва да е насочена към използването на фискалните инструменти.

Той призова за приемане на методология, която да съдържа обективни критерии за оценка на фискалните правила и техните параметри, и коментира възможността всеки член да има вътрешна специализация.

Бившият заместник-министър на финансите в правителството на Иван Костов - Дора Андреева, издигната от народни представители от Български демократичен център, също не е партийна кандидатура, коментира Росен Петров по време на представянето й. Тя коментира, че Фискалният съвет трябва да осъществява мониторинг на средносрочната бюджетна програма на правителството, да дава независима оценка спрямо целите за разходите и становища по законопроекти, касаещи бюджетната политика. Андреева предлага да се създаде Етичен кодекс за дейността на Фискалния съвет и календар за публикуването на становищата на органа.

Тя смята, че Фискалният съвет не трябва да бъде твърде рестриктивен спрямо провежданата бюджетна политика от страна на правителството, а „да бъде разумен и уравновесен в оценките си“.

Юнал Тасим е кандидатът на ДПС за член на Фискалния съвет, а Маргарита Николова, която бе издигната от Атака, не присъства на заседанието. Поради тази причина нейната кандидатура няма да бъде подложена на гласуване пред НС.

Тасим коментира, че щеше да бъде добре, ако Фискалният съвет би имал възможност да изрази становище по Бюджет 2016 г. Но членовете му тепърва трябва да бъдат избрани от НС, да бъде приет правилник за дейността му и след това да започне работа. Тасим изрази надежда, че работата на органа ще бъде насочена към постигането на нулево и дори положително бюджетно салдо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още