IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Амбицирани сме да сложим ред в държавата

Никой не е посмявал да бърка в ДФ "Земеделие", защото парите там са европейски, смята премиерът

19:49 | 18.04.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борисов: Амбицирани сме да сложим ред в държавата

Правителство, прокуратура и службите са много амбицирани да сложат ред в държавата, заяви премиерът Бойко Борисов пред  bTV.

За готвените проверки и "изненади" той заяви, че няма да има компромиси. "ДАИ не очакваше и видя, че пощада няма", обясни премиерът и даде за пример и Държавен Фонд "Земеделие", както и Държавната агенция за бежанците.

"Преди всяка служба работеше сама за себе си, след това докладват на прокурорите, той когато има време го гледа и ставаше едно дълго, тягостно и на практика нямаше резултат , когато организирахме в едно звено ГДБОП, ДАНС, митничари, данъчни и наблюдаващи прокурори се събраха над 3 млрд. лева повече", посочи Борисов.

"Никой не би посмял и не е посмявал да бърка във Фонд "Земеделие”, защото първо са европейски пари и второ са огромни разплащанията там", каза премиерът във връзка с проверките в ДФ "Земеделие". Той посочи още, че се правят проверки по сигналите. Борисов заяви, че е разговарял с шефа на ДАНС, който му я обяснил, че агенцията има добра база за работа.

"Мен ме интересува работи ли се и има ли битка с корупцията, ако има такава там", посочи още премиерът.

Tой подчерта още, че корупцията дори и да е малък проблем, може да се превърне в много голям.

"Наред с всички задачи и тази трябва да се свърши, обществото и хората да знаят, че всеки който пипа в държавните пари ще бъде санкциониран и наказан. Онова, което ставаше последните 20 години не може да стане сега", отсече премиерът.

Той посочи, че е предупредил членовете на ГЕРБ, защото голяма част от кметовете, областните управители, народните представители и министри са от партията или неини близки. "Трябва да дадем личен пример", изтъкна премиерът.

Борисов призова и за търпение по проверката за внесените от Турция ваксини. Едва след това ще стане ясни и дали министърът на здравеопазването д-р Петър Москов ще остане на поста си.

"Убедени сме, че това, което Москов е направил с ваксините не е в ущърб на държавата. Не знам някой по-кадърен да е имало като министър от Москов и да се е опитвал да прави по-смела реформа в здравеопазването и затова ГЕРБ стои зад него", подкрепи премиерът здравния министър Петър Москов.

"Лекарствата поевтиняха, фармацевтичните компании връщат пари в бюджета", посочи още Борисов.

"Не броя ДСБ за опозиция, тъй като са част от Реформаторския блок, които са в управляващата коалиция", категоричен бе премиерът. "Има ли РБ подписано коалиционно споразумение с ГЕРБ? ДСБ са част от РБ", каза той.

"Радан Кънев и Атанас Атанасов са си опозиция, те си говорят. Всички останали работят", посочи министър-председателят.

По повод доброволните отряди по границата, които правят "граждански арести", премиерът поясни, че тези отряди не са нужни. "Армията и полицията полагат огромни усилия не са ни нужни такива отряди, имаме нужда от сигналите им", посочи Борисов.

Всеки ден службите задържат по 50-60 души. Борисов каза още, че по границата с Гърция и Турция няма ограда, а тя е дълга около 1 000 км и увеличаването на персонала там ще струва скъпо. Борисов заяви, че дори и нелегалните мигранти някъде да проникнат, след това те биват хванати във вътрешността на страната.

Във връзка с външната политика на страната премиерът заяви: "Ние не работим срещу Русия, аз искам те да са ни партньори, но защитавам българския интерес".

"Аз работя, взимам решения, на базата на които за десетилетия после ще се промени профилът на България. Важно е да вземеш решенията, да устоиш, да нямаш страх и да имаш воля - руснаците ценят това, защото знаят, че работя за българския интерес", заяви премиерът.

"Аз искам руснаците да са ни партньори, но защитавам българския интерес, българския газ, българската икономика и българския народ да растат нагоре”, каза още министър-председателят.

Дали ГЕРБ ще се включат в президентската надпревара, премиерът заяви, че партията ще и ма своя кандидат-президентска двойка. "Всеки,който ще иска да я подкрепи, е добре дошъл. Ще говорим това, коя ще е тя юни-юли. Да не се надяват, че на някой ще му сдадем властта, че няма да участваме”, каза още Борисов.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Не става само с яденеееее! Трябва и акъл!А там дефицита е остър.Трябва всичко да почне от съдебната система и после тези неща сами ще се наредят. Ама на милиционера му дай да се крие в храстите и да изскача изневиделица с палката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
ivanrog
преди 8 години
Даааааа, мразя ги! По точно мразя тъча, бях с един от първите (май първия) смарт-нокиа, но беше с копчета, а тия тъчове, или ще ти избират думи(грешни разбира се), или ще пишеш кано пълен *** (не, че съм най-грамотния ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Vesko94
преди 8 години
Да не си Смарт и ти? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
ivanrog
преди 8 години
Извинявам се за уникалния правопис, но тез модерни технологии до това ме водят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
ivanrog
преди 8 години
Още подзаглавието е уникално, кой са бръкне във фотд земеделие, след като през цулото му съзнателно съществуване, мин. председател си те? Останалото е в същия дух, нещо не мога да разбера, абе вчера ли е имало избори, че от известно време сэм извън Бъргария, ьвно съм ги пропуснал и имаме нов мин. председател, е вярно, когато замитах пак той беше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 3
Грую Груев
преди 8 години
Чета, че Боце бил амбициран да сложи ред в държавата, гледам календара, че така съм свикнал, като се изкаже светиня Му, и не било 1 април - ама или са някакви стари новини, или Боце си е по неговия календар, дето всеки ден е 1-ви април
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Ще се амбицира защото в проучването на Европейският парламент се твърди ,че България губи 12-19 милиарда евро годишно от корупцията и контрабандата - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1742287312716162Очаква се да има глоби за фонд ''Земеделие''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
Ентусиаст111
преди 8 години
Да го покажат. На приказки вече никой не се връзва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Тоя хубавец така усърдно работи - че наистина ще скопи държаватз за десетилетия! Така и Живков не е крал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още