IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бозуков: В Напоителни системи са се разходвали средства като пир по време на чума

Няма чистка на ръководните постове в земеделието, заяви ресорният министър

16:34 | 12.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В "Напоителни системи" - дружество, което е почти във фалит, са се разходвали средства “като пир по време на чума”. Това каза пред БНР министърът на земеделието Христо Бозуков в коментар на нередностите, констатирани в държавната фирма и назначаването на нов директор.

Смените на директора на Агенцията по горите и на дружеството "Напоителни системи" са факт заради получени сигнали и установени нередности в работата им, заяви министърът и отрече, че става дума за чистка. Мога да обясня всяка смяна и действително имам сериозни професионални аргументи, заяви той. 

Относно уволнения изпълнителен директор на "Напоителни системи" Бозуков обясни, че докато е била на ръководната длъжност, задълженията са нараснали с 5 милиона лева. Нараснали са и непотърсените вземания.

По повод подготвяните от земеделските производители протести заради забавените според тях директни плащания, Христо Бозуков каза земеделските производители са наясно, че съгласно европейските разпоредби, периодът за изплащане на субсидиите е от първи декември на предходната година до 30 юни следващата година. Изплащането в този период не касае никакво забавяне.

Производителите са прави в исканията си да получат колкото е възможно по-скоро тези средства, които им се полагат, но съществува опасност, ако средствата бъдат изплатени набързо, без да се направят проверки на необходимите условия за допустимост. Иска се определен срок за тези проверки, а ние заварихме в агроминистерството значително забавяне на работата по тях и трябваше да ги форсираме, за да може да бъдат изпълнени навреме, обясни Бозуков. 

В представения индикативен график е заложено основните разплащания по схемите и мерките за директни подпомагания да приключат в рамките на май 2017 година. Това е с близо месец по-рано, отколкото е било извършено разплащането през миналата 2016 година.

Бозуков посочи, че към края на февруари 2017 г. са разплатени повече пари, отколкото към същия месец на 2016 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още