IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в промишлеността с първи месечен ръст от август 2013 г.

Тенденцията на спад на годишна база се запазва, но през май индексът се свива с по-слабо темпо в сравнение с предходните месеци

13:36 | 30.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на производител в промишлеността с първи месечен ръст от август 2013 г.

През май на месечна база индексът на цените на производител в промишлеността се покачи за пръв път от август насам. Тенденцията на спад на годишна база се запазва, но през петия месец на годината индексът се свива с по-слабо темпо в сравнение с предходните месеци. През май цените са се покачили с 0,1% на месечна база, като са спаднали с 0,7% на годишна база.

За сравнение – през април данните на Националния статистически институ (НСИ) показаха, че цените на производител в промишлеността са се понижили с 0,2% на месечна и с 0,9% на годишна база.

Индексът на цените на производител отразява динамиката на пазара на природни ресурси и суровини или измененията в търсенето. Наличието на устойчив курс в изменението му в няколко поредни месеца може да се счита за ранен индикатор за посоката на движение на определен сектор или на цялата икономика.

Като основен краткосрочен бизнес показател, той би могъл да даде насока за тенденциите в потребителската инфлация. През май дефлацията у нас отново е налице, след като бе забавила своя растеж в два поредни месеца. Тогава тя бе 0,5% на месечна и 2% на годишна база. С данните за потребителските цени предстои да разберем дали минималното повишение на цените на производител през май ще бъде сигнал за последващо охлаждане на дефлационните опасения в страната.

На вътрешния пазар на месечна база покачване на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1,7%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ цените са нагоре с минималните 0,1 на сто. В преработващата промишленост НСИ не отчита промяна.

В преработващата промишленост увеличение на цените спрямо април се наблюдава при производството на основни метали (+3,1%), ремонта и инсталирането на машини и оборудване (+0,6%) и при производството на хартия (+0,5%). Намаление е отчетено при производството на химични продукти - с 1,9% на месечна и с 9,8% на годишна база. Спрямо май 2013 г. цените при производството на хранителни продукти са с 4,5 на сто по-ниски.

На годишна база цените намаляват отново в добивната промишленост - с 6,9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6,9%. В преработващата промишленост цените отново са без изменение спрямо май 2013 г. Всъщност те остават на нивото си от преди два месеца, тъй като и през април НСИ не отчете изменение.

Този факт кореспондира с очакванията на мениджърите и предприемачите в сектора на промишлеността. През юни те отново декларираха, че не очакват промяна в продажните цени в следващите три месеца.

По последна информация Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще разгледа възможностите за компенсиране на разходите в размер на 1,5 млрд. лева, свързани основно с изкупуването на „зелена" енергия и тока от ТЕЦ „Марица Изток" 1 и ТЕЦ „Марица Изток" 3, както и разходи, свързани с ПАВЕЦ „Чаира". Според председателят Боян Боев средствата трябва да бъдат възстановени чрез цената на електричеството.

Регулаторът ще разгледа възможностите за компенсиране на тези разходи и вероятно ще има решение от 1 октомври 2014 г., а не от 1 юли. „Балансирането ще бъде поетапно, съобразно ситуацията, в която се намираме в средата на септември“, обясни той в коментар дали тази ситуация ще доведе до ръст на цената на тока. Ако се стигне до покачване на цените на електроенергията, това със сигурност ще се отрази на индексите на потребителските цени и на цените на производител.

На месечна база общият индекс на цените на производител нараства с 0,3% спрямо април, а на годишна база спада с 0,9% при 2,1%, отчетени през април – тенденция за ограничаване на спада.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността

Графика: НСИ

Според използваната от НСИ методология цените на производител се изчисляват с три индекса – за вътрешния пазар, за износ и общ ценови показател. Националната статистика не публикува информация за цените на производител за стоките, предназначени за износ. Причината е зазването на търговската тайна на компаниите, предоставящи данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още