IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство е нараснало през април

Индексът на НСИ се е повишил с 1,4% на месечна и с 5% на годишна база

11:49 | 09.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Промишленото производство е нараснало през април

Индексът на промишленото производство* през април се е повишил с 1,4% на месечна (сезонно изгладена) база и с 5% на годишна (календарно изгладена) база, показват предварителните данни на НСИ.

Изменение в индекса на промишленото производство на годишна база по месеци:

Графика: НСИ

Месечни изменения

През април увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - със 7,4%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,5%, и в преработващата промишленост - с 1%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 11,6%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 10,3%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 8%, производството на превозни средства, без автомобили - с 6,7%. Спад е регистриран при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 8,6%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 4,7%, производството на облекло - с 3,8%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители и производството на основни метали - по 3,7%.

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 13,6%, в добивната промишленост - с 11,1%, и в преработващата промишленост - с 3,8%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 30,8%,  производството на изделия от каучук и пластмаси - с 20,1%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 16,3%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 11,5%, производството на  лекарствени вещества и продукти - с 10,2%. Намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 14,7%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 8,5%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 6.8%, производството на облекло - с 5,6%.

През април цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността се понижиха с 0,2% на месечна и с 0,9% на годишна база.  През април дефлацията у нас забави своя растеж за втори пореден месец. Тогава тя бе 1,6% на годишна база, а спрямо март бе отчетена и инфлация от 0,3%. Фактът, че през април цените на производител забавиха минимално своето понижение, е сигнал за последващо охлаждане на дефлационните опасения в страната.

На вътрешния пазар на месечна база намаление на цените бе регистрирано в добивната промишленост - с 2,8%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ цените са надолу с 0,8 на сто. В преработващата промишленост е отчетено увеличение - с 0,3%.

На годишна база цените намаляха отново в добивната промишленост - с 10,1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,3%. В преработващата промишленост цените са без изменение спрямо април 2013 г.

* Месечните индекси на производството измерват измененията в произведената продукция на промишлените предприятия между два времеви периода, а не действителното равнище на производството. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още