IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Дефицитът на НЕК вече не може да бъде покрит с поскъпване на тока

Няма гаранции, че няма да има физически проблеми с мрежата, заради недофинансирането на системата, смята бившият енергиен министър

08:27 | 27.06.14 г.
Трайков: Дефицитът на НЕК вече не може да бъде покрит с поскъпване на тока

Задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) вече са толкова големи, че те не могат да бъдат покрити с повишение на цената на електричеството, заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков в ефира на „Нова телевизия”. Той обясни, че годишно сметките на домакинствата за ползваното електричество са на стойност около 2 млрд. лева, обявената "дупка" в НЕК е 2,9 млрд. лева.

Трайков изрази и своето недоумение защо при положение, че вече е установен голям дефицит в системата, от 1 юли Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се кани отново да намали цената на тока, а след три месеца да има ново преразглеждане.

Вчера от регулатора обясниха, че отново ще анализират ситуацията през септември и от 1 октомври може и да има промяна в цената на тока. Председателят на комисията Боян Боев обаче отказа да коментира дали това означава повишение на цената на тока на фона на тези големи дефицити, които трябва да бъдат покрити. Всичко зависи от ситуацията в средата на септември, обясни той пред журналистите.

За Трайчо Трайков обявените вчера от ДКЕВР задължения на държавната компания не са официални, защото НЕК все още не е публикувала своите финансови отчети за 2013 година. Бившият енергиен министър беше категоричен, че през последната година са натрупани повече задължения в НЕК, отколкото в предишните пет години, а причината е „глупавата и лицемерна политика” на енергийния регулатор. Той посочи, че „с едната ръка се намалява цената на тока, а с другата - се увеличава цената на въглищата”.

„Когато сме търсили решение в периода, в който съм управлявал, търсехме намаляване на цената чрез оптимизиране на работата на дружествата. Сега разходите се раздуват, а цените се намаляват”, допълни още бившият министър в кабинета на Бойко Борисов.

Трайчо Трайков посочи, че няма гаранции, че в един момент няма да има физически проблеми с мрежата, заради недостига на средства в системата. В момента дружествата в сектора – и частни, и държавни, работят на добрата воля на управителите и служителите им.

„Няма да останем на тъмно, поне не за дълго”, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още