IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данев: Въвеждането на еднодневни трудови договори е битка със сивия сектор

Законодателната инициатива на Ивайло Калфин е „съществен пробив“ към гъвкава заетост, коментира изпълнителният председател на БСК

11:01 | 24.04.15 г. 1
Данев: Въвеждането на еднодневни трудови договори е битка със сивия сектор

Сключването на еднодневни трудови договори ще изсветли икономиката и ще даде възможност за повишаване на заетостта в страната. Това каза пред БНР Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара, като посочи, че това са важни промени в правилна посока.

Той коментира официално представените вчера промени в трудовото законодателство от социалния министър Ивайло Калфин и по-специално възможността да се сключват еднодневни трудови договори.

Като посочи, че работодателите отдавна настояват за подобна законова промяна, Данев коментира, че въздействието на мярката ще бъде в няколко посоки - на първо място е битка със сивия сектор. „Голяма част и от работодателите, и от работниците не желаеха да бъдат назначавани, защото това прекъсваше техния срок за получаване на социални помощи и помощи за безработица“, посочи той.

Второто е, че работодателят има възможност да „изпробва в активна работа новия нает работник, дори и за кратко“. Дори и за 48 часа може да бъде назначен по тази система и евентуално да му предложи постоянен договор, а не да тръгва по сложната процедура да се освобождава от този работник и да прекъсва неговия трудов договор, обясни Данев.

По думите му мярката е изключително важна за хората с ниска квалификация и особено при наемането на работници за сезонна работа.

Мярката би могла да се приложи и за други сектори с временни натоварвания – например хранително-вкусовата промишленост, строителството, туризма, каза още той.

Когато практиката се разшири, ще постигнем по-гъвкава заетост и по-прозрачна икономика, допълни изпълнителният председател на камарата. И определи законодателната инициатива на Ивайло Калфин като „съществен пробив“.

Оттук нататък трябва да се постигне нормална либерализация на труда като в напредналите страни, заключи Данев.

Дневните трудови договори в момента поставят повече въпроси, а не отговори, каза днес във Варна президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, допълва БТА. По думите му има неясноти около изплащането на болничните на хората с такива споразумения, не са уточнени и правилата за обезщетения при трудови злополуки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Данев, може едночасови да направите. Като седи човек на сергията на пазара, и остави някой да я пази за час, докато иде да пикае, е ти.Можел бил да го пробва в реални условия. Данев за изпитателен срок не е чул май. Пише си го в кодекса Данев, сключва се постоянен договор с изпитателен срок и по време на изпитателния, ако не те кефи, плащаш му каквото е до момента и си тръгва НА МИГА, без предизвестия, без нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още