IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати предлагат еднодневни винетки и за автомобилите

Проект за промени предвижда още и срокът на стикерите да бъде една година от датата на издаване

10:32 | 21.04.16 г.
<p>
	Снимка: <em>АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Въвеждането на еднодневни винетни стикери и за леките автомобили предлагат група депутати от Реформаторския блок и от Патриотичния фронт в проект за промени в Закона за пътищата. Идеята е внесена в деловодството на Народното събрание.

Според мотивите на авторите текстовете в Закона в момента позволяват издаването на еднодневни винетки за тежкотоварни автомобили. Липсата на такива стикери за леките автомобили може да бъде разгледано като дискриминация.

Заради липсата на еднодневни винетки "недопустимо се събират по-високи пътни такси" от транзитно преминаващите през България автомобили, посочват още вносителите.

С предложението си за промени от Реформаторския блок и Патриотичния фронт настояват и за 3-месечни винетки, които "естествено запълват празнината" между едномесечните и годишните стикери.

Подобни винетки ще могат да бъдат ползвани от хората, които пътуват извън населеното място само през летния сезон или от българите, живеещи в чужбина, които се завръщат в България за няколко месеца през годината.

С проекта се въвежда още една промяна - за срока на валидност на винетните стикери. Предложението е той да бъде за една година от датата на издаване, а не за календарна година.

С промените в Закона за пътищата ще бъде въведен принципът на обоснованост и справедливост при събиране на пътните такси, посочват още депутатите, подписали се под проекта. Ако проектът получи подкрепата и на пленарната зала, промените ще влязат в сила от 1 януари 2017 година.

Според тях, на базата на непредставително проучване, ще има голям интерес към предлаганата 3-месечна винетка, което би оправдало и допълнителните разходи по нейната изработка и издаването й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още