IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите на косъм отхвърлиха предложение на БСП за ранно пенсиониране

Левицата поиска хората, на които не им достигат 2 години за пенсия, да могат да се пенсионират с по-ниска пенсия

13:00 | 04.03.15 г.
Депутатите на косъм отхвърлиха предложение на БСП за ранно пенсиониране

Парламентът се разцепи по въпроса дали да се въведе ранно пенсиониране. Депутатите първо приеха решението, но след прегласуване то беше отхвърлено с един глас повече.

Искането беше внесено от БСП и разгледано като втора точка днес в "деня на опозицията" (според правилника на Народното събрание всяка първа сряда от месеца опозиционните сили могат да предлагат точки в дневния ред - бел. ред). Социалистите предложиха на тези, на които не им достигат до две години за пенсия, да могат да се пенсионират с пенсия до 0,4 процента по-ниска на месец. 

БСП предложи и да се преустанови процесът на едновременно увеличение на пенсионната възраст и необходимия осигурителен стаж за придобиване на пенсия, допълва БТА. Проектът предвиждаше право на пенсия за осигурителен стаж и възраст да се придобива при навършване на 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете и осигурителен стаж 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете.

Проектът на БСП първоначално беше приет, след като получи подкрепата на 94 депутати, 76 бяха против, а 15 се въздържаха. ГЕРБ обаче поиска прегласуване, с което парламентът отхвърли предложението с един глас повече – 93 „за“, 82 „против“ и 12 „въздържал се“.

За искането на социалистите гласуваха депутатите от Патриотичния фронт, ДПС, „Атака“ и БДЦ. Против бяха ГЕРБ, РБ и АБВ. ГЕРБ отказаха да подкрепят проекта с мотива, че за влизането му в сила ще са нужни 120 милиона лева в повече.

Според управляващите не трябва и да се правят и промени на парче в пенсионната реформа. Съпредседателят на Реформаторите Радан Кънев похвали Ивайло Калфин за начина, по който опитва да проведе пенсионната реформа. Той отказа подкрепа за проекта на БСП и обвини управлявалите леви и десни досега в популизъм за пенсиите.

Янаки Стоилов репликира Кънев, че неговият предшественик Иван Костов е основен отговорник за пенсионния модел, оставил с ниски пенсии много българи. Социалистът обвини Кънев и в двойна политическа игра, в която обявява Калфин за добър, а Първанов за лош, и го предупреди, че разломът там не е така голям.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обвини мнозинството, че обявило гръмко, че има съгласие по 99 точки, но по ключови важни няма – за пенсионната реформа, данъците, Украйна.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още