IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха редица облекчения за бизнеса и гражданите

Фирми без дейност няма да подават декларации и отчети, предвиждат промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

10:25 | 18.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Без никакви дебати депутатите приеха на първо четене в пленарна зала промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). 

Корекциите, предложени от Министерски съвет, предвиждат редица удостоверения и справки, които граждани и фирми подават към администрацията в България, да започнат да се събират по служебен път. 

С промени в преходните и заключителни разпоредби на ДОПК се правят и поправки в още няколко закона, сред които Законът за акцизите и данъчните складове, Законът за местните данъци и такси, Законът за корпоративното подоходно облагане, Законът за ДДС, Законът за счетоводството и други. С текстовете също се въвеждат административни облекчения за бизнеса.

С промените в ДОПК се дава и достъп на данъчните власти до информация за борбата с изпирането на пари. Изменението е свързано с транспониране на европейска директива, срокът за което изтича в края на тази година. Така и данъчните вече ще имат информация за действителните собственици на фирми и активи съгласно регламента на Закона за мерките срещу изпирането на пари. 

Припомняме, че според Националната агенция за приходите (НАП) над 1,1 млн. лв. ще спести бизнесът годишно от една от предлаганите промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Става въпрос за предложението юридическите лица, които не са осъществявали дейност и са освободени от подаване на годишен отчет за дейността (статистическия отчет), да не са длъжни да подават годишна данъчна декларация по Закона за корпоративното подоходно облагане и да обявяват годишни финансови отчети в търговския регистър.

Според анализ на НАП тази мярка ще спести разходи за преводи, транспорт, заплати на служители на близо 200 хил. фирми, които сега изпращат в НАП своите декларации и обявяват в търговския регистър финансовите си отчети, без да имат дейност.

Предвижда се още при предоставяне по служебен път на информация за наличие или за липса на задължения на лице към съответната община по реда на ДОПК да не се дължи такса.

С проекта се предлага също да отпадне и задължението при регистрация по Закона за данък върху добавената стойност фирмите да представят опис за наличните активи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
sdar
преди 6 години
Голямо облегчение, голямо удо, направо не е истина.Истината е, че голяма част от фирмите без дейност и сега толкова им дремеше да подават нулеви отчети и декларации. Сега просто държавата си намаля работата и казва че няма да им ги търси.Дали ще доживеем някой ден да имаме някое истинско облегчение, като например 3-месечно отчитане на ДДС-то, както е в половината ЕС? Ето това ще е облегчение, да правиш нещо един път вместо три пъти, и то наистина трудоемко нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още