IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите увеличиха заплатите на магистратите във ВСС

Така възнаграждението на член на ВСС може да стигне 7000 лева

11:34 | 31.03.16 г.
Депутатите увеличиха заплатите на магистратите във ВСС

Шарена коалиция в парламента гласува скок на заплатите на членовете на ВСС и кадровиците на Темида. Te вече ще се разписват срещу около 6 800 – 6 900 лева в зависимост от трудовия си стаж.

Предложението заплатите им да станат колкото на "тримата големи" в съдебната власт - главния прокурор и председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд, дойде от Емил Димитров – Ревизоро от ПФ и срещна подкрепата на 81 депутати от различни партии.

"Тримата големи", получават 90% от месечното възнаграждение на председателя на Конституционния съд. Неговата заплата е средно аритметично от заплатите на президента и председателя на парламента.

Заплатата на президента се равнява на две депутатски заплати, а тази на председателя на парламента е 55% по-голяма от тази на народен представител, която от своя страна се равнява на три средномесечни в обществения сектор.

Обобщено – президентът взима 6138 лв. на месец, председателят на парламента - 4757 лв., народните представители - 3069 лв., а председателят на Конституционния съд - 5447 лв.

Това означава, че "тримата големи", към които ги приравниха и депутатите с окончателно приетите промени в Закона за съдебната власт, ще имат основно възнаграждение от 4903 лв., но тази сума не е окончателна, защото към нея се прибавя и клас за прослужено време, който според правила, приети от самия ВСС, е 2% на година, като не може да надвишава 40%.

Така на практика заплатата на член на ВСС може и да надхвърли 6 900 лева.

Според Мартин Димитров членовете на ВСС ще станат едни от най-високо платените в държавата, но пък не е ясно точно каква работа вършат, след като нямат никакво доверие сред обществото.

"Досега заплатите им са били колкото на един върховен съдия, а сега незнайно защо се увеличават. Особено е важно хората от ГЕРБ, които искаха да сменят този състав на ВСС, да кажат защо сега ще им скачат заплатите и те ще станат по-високи от тази на премиера", отсече той.

Данаил Кирилов от ГЕРБ му отговори, че новите заплати ще се вместят във вече приетия бюджет и освен това кадровиците на Темида няма да взимат пари за участие в комисии, каквито са им били начислявани досега.

"Кой има интерес те да са бедни и нещастни", реторично попита той и обясни, че досега заплатите на членовете на ВСС са били равни на член на Конституционния съд , а стартовата там е 4500 лева без 40% отгоре, които са за прослужено време.

Съпартиецът му Методи Андреев обаче скочи срещу поправката и отсече, че съдебната система е загубила доверието на хората, ВСС е компрометиран, така че "как може за толкова лошо свършена работа да се иска увеличение на заплатата!?".

Емил Димитров, вносителят на поправката, я мотивира с обстоятелството, че за членове на ВСС могат да се набират само сред юристи с определен опит в професията, т. е. те вече печелят добре.

Още новини четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още