IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До седмица трябва да се реши проблемът с тировете до Турция

За да се овладеят кражбите на жп инфрастуктура, трябва да се намери препитание на малцинствата, твърди транспортният министър Данаил Папазов

11:47 | 01.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
До седмица трябва да се реши проблемът с тировете до Турция

Тъй като Турция не признава от 30 януари българските двустранни разрешителни, от турската страна еднократно бе прекратено действието на тези разрешителни. „Ние реципрочно въведохме тази забрана, но в рамките на тази седмица трябва да се реши този въпрос“, обеща при участтието си в предаването „Седмицата" на Дарик министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

По думите му в момента не е ясно колко тира точно чакат на границата с Турция, но са се събрали много, а проблемът е най-вече при тези, които са в междината на двете граници.

Припомняме, че преди два дни турската страна обяви за невалидни всички еднократниразрешителни за автомобилен превоз между двете страни. Това решение е взето едностранно от турската страна, а като причина за предприемане на тези действия властите в Турция изтъкват, че България е трябвало да предостави 125 хил. транзитни разрешителни за тази година на техните превозвачи. 

По думите на заместник-председателя на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Петко Ангелов страната ни е представила на турците 15 000 разрешителни за транзитен превоз. Според Ангелов Бъгария не може да предостави искания от Анкара брой разрешителни, без да бъде подписана двустранна спогодба за разрешителния режим между двете страни. „Такава обаче все още няма и ние няма как да представим искания от тях брой разрешителни“, каза Ангелов пред Дарик.

„Тук е главният въпрос, за който ние искаме равнопоставеност - България дава 250 000 разрешителни според протокола между България и Турция от 2012 г, а за същите разрешителни ние получаваме 10 000, не защото има неравнопоставеност, а защото двете страни се нуждаят горе-долу от толкова разрешителни. През последните години Турция ползва около 125 000 транзитни през държавата, а последната година - 128 000 разрешителни, а България използва в рамките между 5000 - 7000", поясни още Папазов.

Припомняме, че разрешителните за българските и турските превозвачи се предоставят по реда на двустранна спогодба между двете страни, с които се уреждат трансграничните им взаимоотношения. През 2012 г. двете държави са направили договорка колко такива разрешителни се полагат на всяка от тях поотделно.

През есента на миналата година ИААА е поискала среща с турската страна, за да се опитат да предоговорят разрешителните за бъдещи периоди и да стигнат до общ консенсус за това по колко транзита ще имат право двете страни. Поисканата от агенцията среща е била отклонена от турската страна.

„Ние считаме, че този протокол не действа и мислим, че тази седмица, особено след срещата с посланика на Турция, трябва да разрешим трайно този въпрос", каза още Папазов.

„“Трябва да се търси решение на въпроса с малцинствата. Тези хора трябва да се обучават в някаква професия, за да намерят поприще за реализацията“. Такова решение на проблема с кражбите на железопътна инфраструктура вижда Папазов. По думите му задържаните за такива кражби са почти изцяло от малцинствата, а полицията не може да охранява 7 хил. километра железопътни трасета, като по този начин много малка част от кражбите се разкриват.

Според него една от възможните мерки е видеонаблюдението, но инвестицията за него е огромна, а има отдалечени райони, където и това не е приложимо, посочи Папазов.

Папазов съобщи още, че очаква до края на годината клиентите на БДЖ да могат да купуват онлайн билети за всички направления, а в момента това е възможно само за 12 от тях.

Целта пред БДЖ за тази година е дългът на компанията към кредиторите да се разсрочи за 10 години, което ще сведе годишните плащания по главницата до 50 млн. лв. годишно. По думите на Папазов това ще е поносимо за БДЖ.

Министърът заяви, че подкрепя възможността хората да могат да гласуват на избори по електронен път. Припомняме, че това е един от въпросите, които президентът предложи през седмицата да бъде подложен на референдум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
akvari_um
преди 10 години
http://***.youtube.com/watch?v=m4S0-KwXqYA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още