IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домусчиев: Ако се вдигне цената на тока, протестите ще продължат през септември

Пробойните в енергийния сектор продължават да съществуват, каза председателят на КРИБ

12:14 | 31.07.15 г. 3
Домусчиев: Ако се вдигне цената на тока, протестите ще продължат през септември

Ако се вдигне цената на тока, протестите ще продължат през септември и ще са доста по-интензивни. Това каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев пред БНТ.

Очаква се Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да обяви новите цени на тока днес. В 15 часа започва закритото заседание на енергийния регулатор, а около 17 часа се очаква решението му да бъде обявено публично.

В сряда бизнесът и синдикатите излязоха на съвместен протест срещу предложението на Комисията за енергийно и водно регулиране да се повиши цената на електроенергията за индустрията чрез таксата „задължения към обществото“.

Домусчиев посочи, че това не са протести срещу правителството, а за реформи в енергетиката. „Това не са протести срещу правителството, за да няма недоразумения, защото някои хора се опитват да го яхнат този протест. Това са протести в подкрепа на правенето на реформи в енергетиката, защото нещата не може да продължават без пазарни принципи в сектора“, уточни той.

Председателят на КРИБ каза още, че при решение за поскъпване на електроенергията за индустрията ще бъде поискана оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов, а може и на цялата комисия.

Домусчиев каза и че почти нищо от предложенията на бизнеса за намаляване на дефицита в системата не е било прието. "Бяхме се договорили с правителството за най-важните стъпки, които да решат проблемите в енергетиката. За съжаление, почти нищо от нашите предложения не беше прието. В Закона за енергетиката бяха прокарани лобитски интереси. Говоря за произвеждането на електричество от оборски тор“, поясни той. И предупреди, че това ще докара още няколкостотин милиона лева дефицит в системата. Пробойните продължават да съществуват и това става винаги заради интересите на определени хора, каза той.

По думите му бизнесът не казва, че цената трябва да се вдига или да пада, а че всеки производител на електроенергия трябва да излезе на пазара. "Тази надбавка задължения към обществото не е на никакъв пазарен принцип, през годините непрекъснато растеше и сега ще формира 40% от цената на тока, в което няма нищо пазарно и става най-високият в Европа. Този данък ще бъде плащан и от индустрията, и от хората", предупреди Домусчиев.

Вчера председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев обясни, че бизнесът настоява за следващия ценови период да се запазят същите цени на електроенергията. Според него КЕВР няма проблем да вземе такова решение – нито юридически, нито икономически.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
tisia
преди 8 години
"Бате Пешо", става дума за това,че много се краде в сектора.Ти искаш ли това да продължи?Нали ,ако не се промени нещо, няма да мине и година и ще говорим наново за "нужно поскъпване на електроенергията".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Бате Пешо
преди 8 години
Домусчиев на тебе някой определя ти цените на това което произвеждаш?Протестирай си колкото си искаш не пречиш.Никой не ти е длъжен.Кат не ти харесват цените на НЕК купи си от някой тец вец перкопанел или си внеси от ЕС.Варианти колкото искаш.*** ти си искаш държавата да ти дава ток за без пари.Нема да стане.Ще стоиш без ток
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Първо енергийната мафия в затвора и чак тогава нови цени, ако въобще има нужда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още