IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС ще сезира Конституционния съд заради задължителното гласуване

Движението ще приеме и специална декларация заради промените, които предвиждат изборни секции зад граница вече да се откриват само в дипломатическите мисии

16:18 | 22.04.16 г. 1
ДПС ще сезира Конституционния съд заради задължителното гласуване

ДПС се готви да сезира Конституционния съд (КС) заради приетите промени в Изборния кодекс, с които гласуването става задължително. Движението инициира събирането на подписи, за да стане това възможно.

Съпредседателят на ДПС Четин Казак отсече, че не може обикновено Народно събрание да променя едно право по Конституция в задължение.

"Това е посегателство върху демократичните устои, демократичния изборен протест", отсече той.

Заради промените в кодекса, с които изборни секции зад граница вече ще се откриват само в дипломатическите представителства на страната, ДПС пък ще приеме специална декларация.

Казак призова сънародниците ни в чужбина да изразят протеста си.

Според него и тази поправка в кодекса е приета под давлението на "национал-популисткия елемент в парламента", т. е. Патриотичния фронт (ПФ).

Заради амбициозния си план да приемат окончателно промените в Изборния кодекс, преди да излязат във ваканция на 29 април, депутатите ще работят извънредно. Предложението за това дойде от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Така във вторник те ще дойдат на работа и ще заседават от 11 до 19 часа, за да продължат с поправките в изборното законодателство.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
andi
преди 7 години
какво им бърка в отверстията,задължителното гласуване на тия,че не се сещамаааааа аха,сетих се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още