IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Повечето мигранти искат да се завърнат в родните си страни

Обещаните от Европа милиарди за справяне с бежанската криза са далеч, заяви Радослав Стаменков

10:38 | 24.09.15 г. 1
Експерт: Повечето мигранти искат да се завърнат в родните си страни

Повечето икономически мигранти искат да се завърнат в родните си страни. Това каза пред БНР Радослав Стаменков – ръководител на Мисията в България на Международната организация по миграцията. Експертът уточни, че неговата организация помага на лица, които са поискали международна закрила и такава им е отказана.

Стаменков коментира, че голям брой от пристигналите в Европа не получават бежански статут. Те са икономически мигранти и в един момент решават да се завърнат в родните си страни. Точно на такива хора, които са поискали международна закрила и такава им е отказана, помага неговата организация.

Мисията в България е съдействала за връщането на 50 мигранти през 2013 г. и на 300 през 2014 г. За 2015 г. желанието на хората да се завърнат доброволно е още по-голямо. 

Проблемът е недостатъчното финансиране, а и не във всички страни е възможно доброволно завръщане. Например в Сирия и някои части от Афганистан поради бойните действия там такова завръщане не е възможно, обясни експертът.
Друга трудност пред желаещите да се завърнат по родните си места хора е липсата на валидни документи за пътуване. Много мигранти идват от страни без дипломатически представителства у нас и това поражда затруднения.

Връщането е само и единствено доброволно. Ако няма декларирано доброволно желание, организацията не може да осигури връщане на мигрантите, уточни Стаменков.

„Тук не става дума просто за един самолетен билет и връщането на лицата. Те получават подкрепа както в България, така и в родните си страни, за да можем да гарантираме, че това завръщане ще бъде устойчиво. След като лицето заяви доброволно желание, връщането се осъществява в рамките на няколко дни. Ако всички документи са налице, това може да стане в рамките на една седмица“, каза той.

В някои случаи процедурите са по-дълги и са необходими няколко месеца, когато става въпрос за уязвими социални групи – самотни майки, възрастни хора, многолюдни семейства.

Стаменков смята, че изграждането на приемни центрове или горещи точки значително ще намали процента на нерегистрираните мигранти.

Това по думите му ще е особено полезно в Гърция. „Там само от началото на годината са влезли около 320 000 лица, търсещи убежище – около 6000 души на ден. Представете си пред какви трудности е изправена Гърция само за регистрацията на тези хора, да не говорим за тяхното обгрижване“, допълни Радослав Стаменков.

Милиардите, обещавани от Европа за справяне с бежанската криза, все още са много далеч, а правителствата се нуждаят от средства сега, изтъкна експертът.

Той смята, че за България средствата са ограничени и не отговарят на реалностите към момента. Българската държава трябва да продължи да излага позицията си и да настоява за повече средства, допълни той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Един Българин
преди 8 години
Само за недостатъчното излагане на позицията на България съм съгласен. Но това, че някой е решил да се върне в страната си е само защото тук са като в затвор. И тези хора са единици. Останалите са дали пари на трафикантите и ще изгорят с тях ако се върнат. За това и нямат желание. Колко жалко е , че има хора, които променят мнението си според свирката (парата)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още